Egész kórházakat sodorhat bajba a veszélyes gombafaj

A 2009-ben felfedezett Candida auris eleinte nem tűnt különösebben fenyegetőnek, de ma már a WHO az emberre leginkább veszélyes gombák között jegyzi, és a fertőzöttek körében igen magas a halálozási arány.

A Candida auris fajt egy japán kórházban kezelt 70 éves páciens külső hallójáratában észlelték először, és az auris szó latinul fület jelent. Arturo Casadevall, a Johns Hopkins Egyetem mikrobiológusa és immunológusa szerint a faj rendkívül ellenálló, a gyógyszerek gyakran hatástalanok vele szemben. Eleinte nem volt világos, mennyire veszélyes az organizmus, de a világ több pontján egy időben több kórházi betegnél is kimutatták.

A WHO ma már a világ egyik legveszélyesebb fungális kórokozójának tartja a C. auris-t, amely 2012 és 2015 között Dél-Afrikában, Venezuelában és az indiai szubkontinensen is súlyos fertőzéseket okozott. Az újabb fertőzések hátterében álló gombák genetikailag eltértek egymástól, és függetlenül jelentek meg három kontinensen.

A C. auris ellenáll a legtöbb elérhető terápiának, és ha megjelenik egy páciens szervezetében vagy egy kórházon belül, szinte lehetetlen megszabadulni tőle. A gombafertőzést gyakran csak akkor állapítják meg az orvosok, ha már a többi lehetőséget kizárták, például ha a betegség nem reagál az antibiotikumra.

Az emberi szervezetre veszélyes gombák belégzéssel, illetve sebeken keresztül képesek bejutni a véráramba, de kórházakban akár rosszul karbantartott infúziós csövek vagy katéterek is hozzájárulhatnak a terjedéshez. A C. auris főként immunhiányos betegek körében detektálták, egészséges emberekre ritkán jelent fenyegetést.

2016-ban az amerikai járványügyi központ (CDC) riasztást adott ki az Egyesült Államok szakemberei és laboratóriumai számára, mivel a C. auris rezisztens változatai négy államban összesen hét megbetegedést okoztak kórházakban. A mikrobát nehéz volt azonosítani a hagyományos laboratóriumi módszerekkel, ezért a CDC azt kérte az orvosoktól, hogy minden gyanús esetet jelentsenek. A C. auris hat kontinens 40 országában ölt már bizonyítottan embereket.