Európába érkezik 2025-ben a BYD elektromos városi autója

A kínai BYD vállalat bejelentette, hogy 2025-ben Európába hozza elektromos városi kisautóját, a Seagullt, amely várhatóan nagy népszerűségnek örvend majd Magyarországon is.

A BYD, amely jelenleg a világ legnagyobb elektromos járműgyártója, egy új elektromos városi autóval készül betörni az európai piacra. A Seagull modell, amely Kínában 3,8 millió forintba kerül, Európában kevesebb mint 20 000 euróért (7,7 millió forint) lesz elérhető, ami jelentős versenyt jelenthet az európai gyártók számára.

A BYD Seagull, más néven BYD Dolphin Mini, számos modern technológiát kínál, mint például a tempomat és a vezeték nélküli telefontöltés. Az autó hatótávja változattól függően 305 vagy 405 kilométer lehet, ami jelentős előrelépés a jelenlegi, hasonló árkategóriájú elektromos autókhoz képest, mint például a Dacia Spring, amelynek hivatalos hatótávja 225 km.

Az európai autógyártók jelenlegi helyzete nem ígérkezik túl kedvezőnek, mivel lassúnak bizonyulnak az elektromos autók árának csökkentésében. A Volkswagen például csak 2027-re tervezi saját, olcsóbb elektromos autójának piacra dobását. Eközben a BYD Dolphin Mini már Mexikóban is kapható, ahol nagy sikert aratott, annak ellenére, hogy az ország töltési infrastruktúrája még fejlesztés alatt áll.

Az Egyesült Államok már magas vámokat vetett ki a Kínából érkező autókra, és az Európai Unió is fontolgatja, hogy védelmezze saját autóiparát a kínai versenytársakkal szemben. Mindezek ellenére a BYD Seagull várhatóan jelentős hatással lesz az európai piacra, és a versenyképes árak mellett a minőség is vonzóvá teheti a modellt a vásárlók számára.