Viharos hétvége közeleg: figyelmeztetést adtak ki több megyére

A hétvége viharos széllökésekkel érkezik, szombaton több megyére is kiadták a figyelmeztetést. A Dunántúlon intenzív záporok és zivatarok várhatóak, helyenként heves zivatarokkal.

Szombaton a reggeli és kora délelőtti órákban elsősorban a Nyugat-Dunántúlon lehet számítani intenzív záporokra. A délutáni óráktól estig a Dunántúl nyugati és északi részén nagyobb számban alakulhatnak ki zivatarok, és nem zárható ki egy-egy heves zivatar sem. A nap folyamán felhős, párás idő után több helyen kisüt a nap, de a záporok és zivatarok több helyen, különösen az északnyugati és nyugati országrészben várhatóak, néhol erős vagy viharos széllökések kíséretében.

A hőmérsékletek szombaton 24 és 28 fok között alakulnak, és a következő megyékre adtak ki figyelmeztetést zivatar miatt:

  • Pest,
  • Fejér,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Komárom-Esztergom,
  • Somogy,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Vas,
  • Veszprém,
  • Zala.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint a fronthatás nem várható, valamivel szárazabb levegő érkezik, ami csökkentheti a fülledtséget. Ennek ellenére migrénes fejfájás és ingadozó vérnyomás továbbra is jelentkezhet. A párás reggeleken az ízületi panaszok átmenetileg felerősödhetnek.

A napközbeni záporok és zivatarok idegrendszeri panaszokat, feszültséget, idegességet és szorongásos panaszokat okozhatnak, valamint szédülést és bizonytalanság érzetét erősíthetik. A fülledt időszakokban légzési nehézségek és szívpanaszok is előfordulhatnak. Az asztmatikus panaszok szenvedőinek ajánlott zárt helyen tartózkodniuk, mivel ezek a panaszok a záporok és zivatarok környezetében felerősödhetnek. A naposabb időszakokban az UV-sugárzás erős, helyenként nagyon erős lesz, ezért a szabadban tartózkodóknak ajánlott a bőrük megfelelő védelméről gondoskodni.

Szombat estétől csökken a felhőzet, a legtöbb helyen csak fátyolfelhők lesznek az égen. Ugyanakkor főleg délnyugaton, nyugaton több lehet a felhő, arrafelé további zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul.

Vasárnap sok napsütés valószínű a fátyol- és képződő gomolyfelhők mellett. Elszórtan kialakulhat zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is. A keleti, délkeleti szelet élénk, zivatarban erős vagy viharos lökések is kísérhetik. Délutánra 23, 29 fokig melegszik fel a levegő.

Figyelmeztető előrejelzést zivatar miatt ma is több megyére adott ki a Hungaromet Zrt.: a jelzés érvényben van Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre. Ezeken a helyen zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! Viszont elsőfokú riasztás van érvényben a soproni járásban.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el az Index időjárás oldalára.