Kiszereléscsökkentés a magyar üzletekben

Az április végi összesítés óta újabb termékek kerültek fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal "kiszereléscsökkentési" listájára, amely a zsugorinfláció elleni küzdelem részeként jött létre.

A kormány által bevezetett szabályozás értelmében, ha egy legalább 1 milliárd forintos árbevételű üzletlánc 2020. január 1. és 2023. július 1. között forgalmazott, előrecsomagolt termékét új, kisebb kiszerelésben hozza forgalomba, köteles a kiszerelés változását 2 hónapig feltüntetni. Ez alól kivétel, ha az eredeti kiszerelést is megtartják legalább fél évig.

A kiszereléscsökkentés mögött gyakran a rejtett áremelés áll, de nem minden esetben. Ha a csökkenés 10 százalék alatti, a gyártók remélhetik, hogy a vásárlók nem veszik észre a változást. Jelentősebb, akár 30 százalékot meghaladó méretcsökkenés esetén más okok is szerepet játszhatnak, például a termék átpozicionálása vagy a fogyasztói igények változása.

Az új listán szereplő termékek között van a Giana márkájú tonhalkonzerv, amelynek tömege 185 grammról 170 grammra, töltőtömege pedig 130 grammról 120 grammra csökkent, ez 8,1 és 7,7 százalékos csökkenést jelent. Az Aldi is bejelentette, hogy a Laschinger Seafood által forgalmazott mini füstölt lazac mérete 100 grammról 90 grammra, vagyis 10 százalékkal csökken.

Édességek és snackek a zsugorinfláció csapdájában

A Tempo keksz négyféle ízesítése 84 grammról 61 grammra csökkent, ami 27,4 százalékos méretcsökkenést jelent, míg a Waffi Cocoa ostya 30 grammról 23 grammra, vagyis 23,3 százalékkal lett kisebb. Az Aldi a Flirt Szénsavas üdítőital esetében is méretcsökkenést jelentett, 1,5 literről 1 literre, ami 33,3 százalékos csökkenés, de ez a mérték már feltűnő a vásárlók számára.

A Coop sajátmárkás terméke is érintett

A Coop sajátmárkás sós krékere is csökkent méretű lett, 100 grammról 90 grammra, tehát 10 százalékkal lett kevesebb a termék tömege. Ezt a változást a gyártó és a Coop is bejelentette a Nébih felé.

A Nébih által közzétett lista a csökkenő méretű termékekről tájékoztat, de az árváltozásokat nem tartalmazza, csupán a méretcsökkenés mértékét mutatja be. Az alábbi táblázatban a legutóbbi időszakban méretcsökkenést elszenvedett termékek és azok méretei láthatók.

Termék Mértékegység Korábbi méret Új méret Változás (%)
Giana Tonhal aprított sós lében  gramm 130 120 -7,7%
Laschinger Seafood mini füstölt lazac gramm 100 90 -10,0%
Waffi Cocoa - kakaós krémmel töltött, kakaós étbevonóval mártott ostya gramm 30 23 -23,3%
Tempo vaníliás/csokoládés keksz, vaníliás/csokoládés krémmel gramm 84 61 -27,4%
Coop sós kréker gramm 100 90 -10,0%
Flirt szénsavas üdítőital liter 1,5 1 -33,3%
Forrás: NÉBIH

: Az információk a "Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára" című cikkből származnak.