Új parazita fenyegeti a magyarországi halállományt

Magyarországi vizeinkben egy új, veszélyes parazita jelent meg, amely nem okozza ugyan a halak elhullását, de gátolja a szaporodásukat.

A Magyar Haltani Társaság közleménye szerint a Pleistophora oolytica nevű mikrospórás fajt először 2002-ben azonosították a budapesti Országos Állategészségügyi Intézetben, dr. Csaba György állatorvos és munkatársai – dr. Majoros Gábor és dr. Láng Mária – előadásában. A szakemberek két csuka sorvadt petefészkében találták meg a kórokozó fürtszerű halmazait.

A parazita nem csak csukákban, hanem más halfajokban is előfordulhat, hiszen egy hazai bodorka (Rutilus rutilus) sorvadt petefészkében is kimutatták már. A kórokozó jelenléte miatt a fertőzött halak petefészkei sorvadnak, ami megakadályozza őket az ívásban, és így a szaporodásban is.

A szakértők jelenleg keveset tudnak a parazita hazai elterjedéséről, ezért felhívást intéztek a horgászokhoz: ha hasonló esetekkel találkoznak, akár más halfajoknál is, készítsenek fényképet a sorvadt petefészekről, és a lelőhely adataival együtt küldjék el a haltanitarsasag@gmail.com emailcímre.