Válságon nyerészkedő cégek különadója

Az extraprofit-adók bevezetésének célja a vagyon igazságosabb elosztása, különösen olyan válságok idején, mint a jelenlegi energiaár-emelkedés. Manon Francois, az EU Tax Observatory és a Paris School of Economics kutatója szerint azonban a vállalatok gyakran kijátsszák ezeket az adókat, ezért új megközelítést javasol, mint például a piaci kapitalizáció alapján kivetett adót.

A vállalatok többletnyereségének megadóztatása nem új keletű ötlet, de a jelenlegi adók nem eléggé hatékonyak, mivel a nagy multinacionális cégek képesek átcsoportosítani nyereségüket. Francois szerint az adók elsődleges célja a közjavakra fordítható bevételek generálása kell, hogy legyen, amelyek segíthetnek a társadalmi és gazdasági hatások enyhítésében, például az energiaválság esetében. Az energiavállalatok gyakran kijátszották a rájuk kivetett adókat, ami felveti a globális minimumadó rendszerének hatékonyságát is. A cégek a költségeik elszámolásának kiigazításával kerülhetik el az adófizetést, még a globális minimumadó mellett is.

Francois egy alternatív megközelítést javasol, amely a piaci kapitalizációra alapozná az adót, ami nehezebben manipulálható, és visszamenőlegesen is bevezethető lenne. Ez a módszer a jövőbeli nyereséget is figyelembe venné, és átfogóbb képet adna a vállalatok teljesítményéről. A tőzsdén nem jegyzett vállalatok esetében alternatív módszerek, mint például a saját tőke könyv szerinti értékének vagy összehasonlítható vállalatok elemzésének alkalmazása javasolt.

A többletnyereségadó bevezetése nem feltétlenül riasztaná el a befektetőket, ha az adót igazságosnak és ideiglenesnek tekintik. Az adóból származó bevételek társadalmi és gazdasági célokra fordítása pozitívan is befolyásolhatja az energiaágazatot. Francois szerint az ideiglenes adók gyors megoldást jelenthetnek, de érdemes lehet automatikus kiváltó okokat bevezetni, hogy az adó csak bizonyos feltételek esetén lépjen életbe.

Az egységes adókulcs egyszerűséget és könnyű kezelhetőséget jelent, de mentességek és csökkentett adókulcsok bevezetése segíthet a kisebb vállalatokon. Az EU-n belüli többletnyereségadó kivetése torzíthatja a versenyképességet, de a globális összehangolás segíthet a versenyfeltételek egyenlővé tételében. A jelenlegi európai adók nem hoztak elegendő bevételt, és az újraelosztásuk is egyenlőtlen volt Európa-szerte. Az EU-nak egyenletesebb újraelosztást kellene biztosítania az adóbevételek felhasználásával.