Trump közösségi oldalának nehézségei

Donald Trump volt amerikai elnök és jelenlegi republikánus elnökjelölt médiacége, a Trump Media & Technology Group az idei első negyedévben 327,6 millió dollár veszteséget termelt, a bevétele ehhez képest csupán 770,5 ezer dollár volt. A cég a tulajdonosa Trump közösségi platformjának, a Truth Socialnak, amelyet a Capitolium 2021. januári ostroma után hoztak létre, miután Trumpot kitiltották a Facebookról és a Twitterről.

A Truth Social 2022. február 21-én indult, de pénzügyi és szabályozási problémákkal küzdött, például az alkalmazást nem engedték fel a Google Playre, mert megsértette a Google irányelveit. Idén május elején bezáratta a Trump Media könyvvizsgálóját, a BF Borgert az amerikai tőzsdefelügyelet, sorozatos csalásokra hivatkozva, a Trump Mediát viszont eddig ezzel kapcsolatban nem vádolták meg.

A vállalat az év eleji óriási veszteséget a március 26-i tőzsdére lépéssel kapcsolatos egyszeri kiadásokkal magyarázta. A bevételek is jelentősen csökkentek, az idei első negyedév már a második egymást követő volt, amikor egymillió dollárt sem értek el.

Trump először került fel a világ 500 leggazdagabb emberének listájára, a cég részvényeinek árfolyama vad hullámzással kezdte a tőzsdei bevezetést, értéke egészen 9 milliárd dollárig emelkedett, majd megzuhant. A republikánus elnökjelölt többségi részesedésének értékét több mint 6 milliárd dollárra becsülték, amikor a részvények március 27-én 79,38 dolláros csúcsot értek el.

A Truth Social anyavállalata, a Trump Media & Technology Group tőzsdei debütálását megelőző üzleti manőverek is sok kérdést vetettek fel, köztük a gyanús kínai és orosz finanszírozás és a bennfentes kereskedelem vádjával is szembe kellett nézni. A Trump Media nem hagyományos részvénykibocsátással ment tőzsdére, hanem egyesült a Digital World Acquisition Corporation nevű, kifejezetten ilyen célra létrehozott tőzsdei vállalattal.

A Digital World befektetőit vizsgáló szövetségi nyomozás felfedezte, hogy a vállalat egyik nagybefektetője kapcsolatban állt olyanokkal, akik Oroszországból és Kínából a Karib-térségbe, illetve más közvetítőkhöz, például Hongkongba, az Egyesült Királyságba és Belize-be próbáltak eszközöket átcsoportosítani, hogy kikerüljék az amerikai szankciókat.

Egyre durvábbak Trump posztjai a Truth Socialon. Trump a Twitteren is aktív volt, de a Truth Socialön még szélsőségesebb változatát adja online szerepének. A követői száma csökkent, de egyre többet posztol, naponta átlagosan 29-szer. A harcias tweetjeit még harciasabb szitkozódásokra cserélte, és a vélt ellenségei elleni szónoklatai több esetben is bírói elmarasztalást vontak maguk után. Az oldal eközben fogyókúrás étrend-kiegészítők, politikai témájú csecsebecsék és aranyrudakkal házaló cégek hirdetéseitől hemzseg.