Kitört a csendes járvány: több százezren nem sejtik, hogy Lyme-kórban szenvednek

Kullancscsípés következtében feltehetően több százezer krónikus Lyme-fertőzött hordja ki lábon a betegséget pontos diagnózis hiányában, ami óriási terhet ró a magyar társadalombiztosítási rendszerre.

A krónikus betegségek elleni védekezés kiemelt szerepet kap a közbeszédben, különösen a világjárvány után. Ennek ellenére a kullancsok és szúnyogok által terjesztett betegségekre nem fordítanak elegendő figyelmet, és nincs kialakítva átfogó ellátási struktúra a kezelésükre.

Nyakunkon a kullancsszezon és a csendes járvány

Kapiller Zoltán állatorvos, a Magyar Kullancsszövetség elnöke szerint Magyarországon nincs olyan ellátóhely, ahol a kullancsfertőzött beteget minden tekintetben kivizsgálnák. A kullancsok által terjesztett betegségek, mint a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás, a csendes járványok kategóriájába tartoznak, ahol a fertőzött egyénről nem terjed tovább a betegség. A klímaváltozás következtében a telek enyhébbé váltak, ami kedvez a kullancsok terjedésének.

A magyar egészségügy felkészültsége és a gazdasági következmények

A Lyme-kór kezelésének hiányos diagnosztikája miatt több százezer krónikus beteg ellátása jelentős költségekkel jár a társadalombiztosítási rendszer számára. Az ellátóhelyek hiánya miatt ezek a betegek otthon szenvedik el a betegséget, és veszítik el munkaképességüket. Átfogó kutatások hiányában azonban nem áll rendelkezésre pontos adat arról, hogy hány embert érint a probléma.

Irány a műtő: a sebészeti beavatkozások szükségessége

Krónikus Lyme beteggé válhat évente sok tízezer ember, és ha a szívféregesség is elterjed, komoly humán-ellátási gondok merülhetnek fel, melyek növelik az egészségügyi költségeket. Egy operatív közegészségügyi rendszer létrehozása, a veszélyeztetettség monitorozása és régiós védekezési előírások alkotása segíthetne a hatékony felkészülésben.

A sün a legjobb kullancsfutár

A közterületek védelme, a bokros területek megszüntetése, a gyep rendszeres nyírása és az erdei, mezei állatok távol tartása, különösen a sünök, kulcsfontosságú a közösségi védekezésben. Személyi védekezésként zárt ruházat viselése, óránkénti kullancsvizsgálat és kullancsriasztó használata ajánlott. Ha kullancsot találunk, kullancseltávolító kanállal kell eltávolítani, hogy elkerüljük a fertőzés veszélyét. A kullancs-aktivitás március végétől június elejéig, és szeptemberben csúcsosodik, így a tavaszias időjárás beköszöntével fokozott odafigyelés szükséges.