A magyar fiatalok több mint ötödének nincs megtakarítása

A 19–29 éves magyarországi lakosság 22 százaléka egyáltalán nem szokott, illetve nem tud pénzt megtakarítani, és csak 16 százalékuk képes rendszeresen félretenni a hónap végén a felhalmozott megtakarításait.

A K&H ifjúsági indexének idei első negyedévét vizsgáló tanulmánya szerint a fiatalok több mint ötöde képtelen takarékoskodni. A kutatás, amelyet a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány rendelt meg, a hazai fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait vizsgálta többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban.

A felmérés szerint a hazai fiatalok 78 százaléka rendszeresen vagy alkalmanként teszi félre a pénzét, míg 22 százalékuk egyáltalán nem szokott vagy tud megtakarítást felhalmozni. A megtakarítással rendelkezők negyede általános tartalékot képez, 43 százalékuknál egy majdani lakásvásárlás a fő motiváció, míg az autóvásárlás vagy utazás finanszírozása is népszerű cél.

Rammacher Zoltán, a K&H Lakossági ügyfél szegmens marketing vezetője szerint 2022 elejétől átlagban 22 százalék körüli volt azoknak az aránya, akik nem tudnak takarékoskodni, tehát az elmúlt évekhez képest az idei eredmény nem jelent változást. A banki kapcsolattal rendelkező fiatalok 14 százaléka használt valamilyen megtakarítási szolgáltatást az adott pénzintézetnél, legtöbben állampapírba és lekötött betétbe fektették pénzüket, míg 4 százalék megtakarítási számla nyitása mellett döntött.