Személyi kölcsönben gondolkodik? Mutatjuk, mikor járhat a legjobban

A nagyobb hitelösszegeket igénylő és az átlagbér környékén kereső ügyfelek jelentős árengedményre számíthatnak a személyi kölcsönök terén, bár az egyszámjegyű kamatok még váratnak magukra. A minimálbér már nem minden banknál elegendő a kölcsön igényléséhez.

A személyi kölcsönök kamatai lassan csökkennek, és már 11 százalék körüli éves kamatok is elérhetők, de ehhez jelentős összeget kell igényelni és magas jövedelem szükséges. Az átlagos kamatszintek azonban még mindig magasak, 16–18 százalék körül mozognak a kisebb összegű hiteleknél, ami megerősítést nyer a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiban is. A legkedvezőbb kamatok eléréséhez az ügyfeleknek nagyobb összegeket kell igényelniük, például a CIB Banknál 7 millió forint felett, az MBH Banknál 5 millió forinttól, míg az OTP Banknál legalább 8,1 millió forintot kell igényelni.

A kedvezményes kondíciókhoz elegendő lehet a nettó átlagkeresetnek megfelelő jövedelem, a legtöbb banknál a havi jóváírás minimuma 350 és 450 ezer forint között mozog. Az MBH Banknál például 400 ezer forintos jövedelemmel már kedvezőbb feltételeket kaphat az ügyfél, míg a Raiffeisen Banknál havi nettó 450 ezer forint jövedelem szükséges a legkedvezőbb kamat eléréséhez. A minimálbér a legtöbb banknál még mindig a minimálisan elvárt jövedelem szintje, de vannak eltérések, például az MBH Banknál akár 150 ezer forintos jövedelem is elegendő lehet, míg a Raiffeisen Banknál már 200 ezer forint a minimum, ha nincs adóstárs.

A személyi kölcsönök piacának jelentősége van az igénylő jövedelmének és a hitelösszegnek, amelyek jelentős eltéréseket okozhatnak a kamatokban és a teljes hiteldíj mutatóban (THM), ezért érdemes kalkulátorokat használni a döntés előtt. Az MNB adatai szerint az első negyedévben a személyi kölcsönök piaca kedvezően alakult, a megkötött új szerződések volumene majdnem másfélszerese volt az egy évvel korábbinak. A piac további élénkülése várható, ami a lakossági fogyasztás növekedésével és az állami támogatásokkal összefüggő konstrukciók miatt lehet, így a piac az eddigi egyik legjobb évét zárhatja.