Pénzbírsággal sújtják a szólásszabadságot egy országban

Salman Rushdie író élesen bírálta Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt, és kiállt Roberto Saviano író mellett, akit az olasz kormány ezer euró megfizetésére kötelezett, mert csúnya szavakkal illette az ország vezetőit.

Salman Rushdie, a Kés című memoárjának bemutatóján a Torinói Könyvvásáron beszélt arról, hogy a politikusoknak vastagabb bőrt kellene növeszteniük, és kevésbé gyerekesen kellene viselkedniük. Az író a La Repubblica olasz lapnak nyilatkozva állt ki Roberto Saviano mellett, aki az olasz miniszterelnököt és Matteo Salvinit, a Liga jobboldali párt vezetőjét illette sértő szavakkal az olasz televízióban.

Rushdie reakcióját az váltotta ki, hogy Savianót "szimbolikus" ezer euróra büntették, mert a miniszterelnököt és szövetségesét, a korábbi migránsellenes belügyminisztert fattyúnak nevezte, miután egy kislány meghalt egy sikertelen tengeri mentésben a Földközi-tengeren. Meloni nem hagyta szó nélkül az esetet, és beperelte az írót, aki egy másik alkalommal Salvinit az alvilág miniszterének is nevezte.

Rushdie szerint a politikusoknak el kellene viselniük a kritikát, hiszen a hatalmuk és tekintélyük is nagyobb manapság, és az emberek amúgy is beszélnek róluk.

A beszélgetés során más témák is szóba kerültek, például az ukrajnai háború és a Közel-Keleti konfliktusok. Rushdie szerint a békéért kellene küzdeni, különben a rémálom a végtelenségig fog tartani.

Az indiai-brit szerzőt 2022. augusztus 12-én egy iszlám fundamentalista, Hadi Matar támadta meg késsel, három évtizeddel azután, hogy a Sátáni versek című könyve miatt Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruholláh Khomeini fatvát adott ki ellene. Rushdie számára azonban nem a muszlimok támadása volt a legfájdalmasabb, hanem az, hogy az értelmiség tagjai, akiket barátainak tartott, őt is megtámadták.

Az író végül arról beszélt, hogy neki is erőt kellett vennie magán, hogy újra dolgozni tudjon, és hat hónap elteltével visszatért az íráshoz.