Betegség jelei lehetnek a rémálmok

Az autoimmun betegségek különböző tünetekkel jelezhetik előre a kialakulásukat, és a Cambridge Egyetemen végzett kutatás szerint a rémálmok is lehetnek az előjelei. A lupuszban szenvedő páciensek harmada arról számolt be, hogy rémálmaik voltak a tünetek megjelenése előtt, és ezek a rossz álmok visszatérnek a betegség fellángolásakor.

A lupusz egy nehezen felismerhető betegség, amely során az immunrendszer saját szöveteit támadja meg. A betegség tünetei között szerepel a fáradtság, izületi fájdalmak, láz és a tünetek időszakos rosszabbodása. A kutatás során a betegek erős reakcióját figyelték meg, amikor az alvásról kérdezték őket, ami arra ösztönözte a kutatókat, hogy tovább vizsgálják a betegség idegrendszeri hatásait.

A szisztémás lupus erythematosus általában 15 és 45 éves kor között alakul ki, és nem minden esetben jár idegrendszeri tünetekkel, mint a rémálmok vagy hallucinációk. Azonban a kutatók megfigyelték, hogy amikor a napközbeni rémálomszerű hallucinációkról kérdezték a betegeket, többen is arról számoltak be, hogy tapasztaltak ilyet, ami dezorientáltságot okozott számukra.

A rémálmok és az agyi immunrendszer kölcsönhatásáról korábban is felmerültek anekdotikus információk, például a szklerózis multiplexesek és a Parkinson-kórosok esetében is megfigyelték a rossz álmokat a betegség kialakulása előtt. A kutatók szerint a rémálmok fontosak lehetnek a betegség korai felismerésében, annak ellenére, hogy jelenleg nem szerepelnek a diagnosztikus kritériumok között, és az orvosok többsége sem tulajdonít nekik jelentőséget.

Covid álmok

A koronavírus világjárvány idején végzett kutatások során a hosszú Covid tünetektől szenvedők 18 százaléka számolt be rémálmokról, ami jelentősen meghaladja a rémálmok általános 5 százalékos előfordulási arányát. A rémálmokat gyakran a poszttraumás stressz szindróma tüneteként kutatják, de a pandémia alatt kiderült, hogy a hosszú távú Covid-fertőzés is okozhatja őket.

: (CNN, Science Alert)