Orbán Viktor és a békepárti álláspont kampánystratégiája

Orbán Viktor kampánystratégiája a békepártiság jegyében zajlik, amely a Fidesz győzelmét és az oroszpárti álláspontot helyezi előtérbe az Európai Parlamenti választásokon.

A Fidesz és Orbán Viktor kampányának középpontjában a békepártiság áll, amelyet a párt minden körülmények között győzelemként kommunikál, függetlenül attól, hogy a százalékos eredmény alacsonyabb lenne az 50 százaléknál. Deutsch Tamás kijelentése szerint a Fidesz a négy EP-választásból mindig győztesen került ki, és ezt a tendenciát a jövőben is folytatni kívánják. Orbán Viktor rádióinterjújában hangsúlyozta, hogy az ellenzék nem tekinthető győztesnek, ha a Fidesz 45 százalék alatti eredményt ér el, mivel ez abszurd lenne egy futóverseny kontextusában is. A Fidesz továbbá az egyik legerősebb erőnek tartja magát Európában, Máltától eltekintve.

A választók által adott felhatalmazás alapján a Fidesz a békepárti álláspontot képviseli az EU-ban, még akkor is, ha az Unióban ellenállásba ütközik. Deutsch Tamás szerint a magyar polgárok elsöprő többsége által képviselt békepárti álláspontot fogják megjeleníteni az európai politikában, és a magyar nemzeti érdeket a lehető legkövetkezetesebben fogják képviselni. Orbán Viktor szerint az emberek akarata a döntő, és Európa demokráciájában az emberek véleményének súlya a legfontosabb.

Az EP-választásokat nem csupán az Európai Parlamentre korlátozott eseményként kell értelmezni, hanem mindenre kiterjedő felhatalmazásként. Orbán Viktor szerint a választásokon a békepárti kormányfők kapnak felhatalmazást, hogy szembeszálljanak a háborúpárti kollégáikkal. Deutsch Tamás a nyugat-európai miniszterelnököket és a magyar ellenzéket vádolja azzal, hogy a háború felé rohanást támogatják.

A békepártiság fogalma azonban többet jelent a korábbi választási ígéretekhez képest. Ez a kifejezés az orosz háborús érdekek leplezésére szolgál, és a NATO-szövetségi rendszer tesztelésének fedőneve. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában utalt arra, hogy Magyarország hogyan tudna NATO-tagként létezni úgy, hogy a NATO területén kívüli akciókban nem vesz részt. Az orosz TASZSZ hírügynökség gyorsan beszámolt Orbán nyilatkozatáról.

A választási kampányban a békepártiság a Fidesz szuperfegyverévé vált, hasonlóan a korábbi választások rezsicsökkentési vagy migrációs veszélyre való hivatkozásaihoz. A kampányban más üzenetek, mint a gyermekvédelmi ügyek vagy az EU reformja, háttérbe szorulnak. Orbán Viktor szerint a választások a háborúról és a békéről fognak szólni, és az eredményeket úgy fogják értelmezni, hogy azok az EU-s és NATO-s alapértékek helyett az orosz érdekeknek megfelelő politizálást erősítik meg.