A meteorológiai tavasz utolsó hétvégéje nyáriasan alakul, de zivatarokkal tarkítva

Május utolsó hétvégéjén igazi nyárias időre számíthatunk, a hőmérséklet a délutáni órákban 23 és 29 fok között alakulhat. Szombaton és vasárnap is 23-29 fokig melegszik a levegő. Szombaton általában gomolyfelhős idő várható többórás napsütéssel, de az Alföldön délutánra kiszárad a légkör, a gomolyfelhők feloszlanak. Bár szombaton többfelé párásan, ködösen indulhat a reggel, napközben az ország nagy részén sokat fog sütni a nap, amit fátyol- és gomolyfelhők zavarhatnak meg.

A Dunántúlon és az északi megyékben nagyobb eséllyel alakulhatnak ki záporok és zivatarok, helyenként heves zivatarokkal, emiatt több megyére első fokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet. Szombatra négy délkeleti vármegye kivételével elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hazánk teljes területén, és egyre több helyen lép életbe riasztás. Reggel hatkor még csak egy északnyugati, a legújabb frissítés alapján azonban már három megye hét járását érinti elsőfokú riasztás a nyugati határszélen. A hőmérséklet szombaton a legmagasabb nappali órákban 23 és 29 fok között várható, míg késő estére 14 és 20 fok közé hűlhet vissza.

Vasárnap sok napsütés valószínű a fátyol- és képződő gomolyfelhők mellett. Elszórtan kialakulhat zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is. Ezen a napon is számítani lehet lokálisan jelentős mennyiségű csapadékra. Vasárnap ismételten zivatarok kialakulására kell számítani, várhatóan a szombatinál kisebb számban és kisebb területet érintve. Előfordulásukra legnagyobb valószínűség a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység nyugati felében van.

A hétvége során a szél a keleti-északkeleti országrész kivételével több helyen megélénkülhet, a zivatarok környezetében pedig erős, viharos széllökések is lehetnek. A szél a hétvégén keleti-délkeleti irányból fog fújni.

Hétfőn a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk. Néhol alakulhat ki zápor, zivatar. Hajnalra foltokban köd képződhet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarban erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet 10, 16, a maximum 24, 30 fok között várható.