Menjetek játszani! – A baba- és játékszergyáraktól a Játéktervező Intézetig

Két nappal gyereknap előtt felidézzük a múlt század emlékezetes játékait, mint a Böbe baba, a Moncsicsi, a Märklin építő és a Citroën kisautó. A Fortepan archívumában található képek segítségével nosztalgiázunk, és megemlékezünk a játékok tervezésének és gyártásának fejlődéséről.

Werther Hugó fa- és maché-játékszergyára a múlt századfordulón vált népszerűvé magyaros motívumú játékaival, és még Ausztriában is sikert aratott posztóruhás papírbabáival. A Mosonyi utcai toloncház lakói által készített babák az előkelő belvárosi üzletek kirakataiban is megjelentek, míg a német Casadora baba a húszas években beszélt, kacsintott és lépegetett. A háború utáni anyag- és áruhiány idején sokan maguk készítettek játékokat, míg az 1960-as években már a műanyag babák jelentették az újdonságot.

A korabeli hirdetések és a Fortepan archívum képei alapján a gőz-, óramű- és villamos vonatok, valamint a gőz-, hőlég- és villamos motorok is népszerűek voltak. A Märklin-játékok Magyarországon is kaphatók voltak, de nem terjedtek el annyira, mint Nyugat-Európában. A háború idején a gyerekek fantáziáját a háborús játékok töltötték ki, és még a bélyeg- és bogárgyűjtést is kiszorították.

Az új rendszerben létrehozott Játéktervező Intézet felügyelte a játékok tervezését és gyártását, így születtek meg a kisvasutak, a Technokid fémépítők és a keskenyfilmvetítők. A hatvanas években az elemes holdautó és a Babylon építő jelent meg, míg a '70-es években a hazai játékautók korszerűsítését követelték.

A 2. világháború előtt széles játékmackó kínálat állt rendelkezésre, de a háború után ezek hiánycikknek számítottak. A '80-as években a műszőrme mackók és a kockásfülű nyulak gyártása indult meg, és 1981-ben Moncsicsi hisztéria söpört végig az országon.

A pöttyös labda Magyarországon különösen népszerű volt, és a Műszaki Gumigyárban újítottak a gyártási technológián, hogy a labdák tartósabbak és szebbek legyenek. A társasjátékok tervezését is az Intézet koordinálta, és a sakkjátékok is változatos formában jelentek meg az idők során.

A pedálos kisautók iránti igényre válaszul egy nagypapa saját kezűleg készített egy működő kisautót az unokájának, amely még a rádióban is szerepelt. A közlekedési játszóterek megnyitásával a gyerekek játékos formában tanulhatták meg a közlekedési szabályokat.

A könnyűipari minisztérium által rendezett gyerekankéton a gyerekek véleményét is megkérdezték a játékokról, és bár hasznosnak találták az eseményt, nem minden észrevételt fogadtak meg. A nemzetközi gyermeknapot 1954 óta ünneplik Magyarországon, és az ünneplés különböző formái az egész 20. században jelen voltak.

Az íráshoz korabeli napi- és hetilapok cikkeit használtuk fel, amelyeket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével szemléztünk.

Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/gyerekjatekok

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!