Nádas Péter: Rasszizmus volt és lesz is

Nádas Péter nem kívánta kommentálni, hogy az egyik zsűritag szerint azért nem kaphatta meg a német Haus der Kulruten der Welt (Világ Kultúráinak Háza, HKW) 35 ezer euróval járó Nemzetközi Irodalmi Díját (Internationaler Literaturpreis), mert társai előrébb tartották a politikai korrektséget az irodalmi kvalitásoknál.

Nádas Háromszéken járt, a SepsiBook könyvfesztivál meghívásának eleget téve érkezett Sepsiszentgyörgyre, ahol Tompa Andreaval beszélgetett. A Transtelex kérdésére azt mondta, hogyan is szólhatna hozzá egy olyan díj átadásához, amit meg sem kapott. A zsűri identitáspolitikai és nem művészi szempontokat követő döntéséről annyit mondott, rasszizmus volt és lesz is.

Nádas Péter Rémtörténetek című regényével került a HKW irodalmi díjának jelöltjei közé. A művét a döntés körülményeiről a Die Zeitben író két zsűritag szerint a zsűriben többen is mesterműnek tartották, de a shortlist összeállításakor előtérbe kerültek a politikai szempontok.

Hogy végül Nádast nem díjazták, azt nemcsak a szerző, hanem kiadója sem kívánta kommentálni. „Egy modernista irodalmi ambíciójú szerzőről beszélünk, akitől mi sem áll távolabb, mint holmi stratégia, amellyel a díjak elnyerésén vagy a műveiről folyó diskurzus befolyásolásán ügyködik. Nádas évtizedekkel ezelőtt elköltözött egy Budapesttől távoli faluba, hogy semmi ne terelje el a munkájáról a figyelmét Kizárólag a művei létrejöttéért felelős, nem azok befogadásáért” – nyilatkozta Sárközy Bence, a Nádas Péter könyveit gondozó Jelenkort is magába foglaló Libri Kiadói Csoport kiadási igazgatója.