NATO-tisztviselő a hekkerbotrányról

Oroszország a közelmúltban fokozta a szövetségesek elleni hibrid akcióit, beleértve a kibertámadásokat is – válaszolt egy NATO-tisztviselő a Telex kérdéseire az orosz hekkerbotrányról.

A Direkt36 2022 tavaszán arról írt, hogy az orosz titkosszolgálatok éveken át hozzáfértek a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) informatikai rendszeréhez. A kormányzat ezt kezdetben „kampányhazugságnak” nevezte, de a 444 által megszerzett belső dokumentumok egyértelműen bizonyítják, hogy a külügy tisztában volt az orosz kibertámadásokkal.

A NATO-nál érdeklődtünk, hogy a magyar hatóságok értesítették-e a szövetség bármelyik intézményét, és általánosságban van-e ilyen kötelezettsége a tagállamoknak hasonló esetekben. A szervezet milyen támogatást tud nyújtani a hasonló kibertámadások ellen.

A NATO-tisztviselő válaszában kiemelte, hogy a szövetségesek régóta figyelmeztetnek az orosz kísérletekre, amelyek célja a kritikus infrastruktúra feltörése, a kormányzati szolgálatokba való beavatkozás és hírszerzési információk megszerzése. A tagállamok felelősek saját nemzeti kiberhálózataik biztonságáért, de a NATO támogatást nyújt a kibervédelemben információcserével, képzéssel és szakértelemmel. A szervezet segítséget is nyújthat a kibertámadások következményeinek kezelésében, beleértve az azonnali kihívások és a hosszú távú követelmények megoldását.