Madárinfluenza: Második fertőzöttet azonosították az USA-ban

Egy michigani mezőgazdasági dolgozó a madárinfluenza enyhe tüneteivel felépült, ő lett az Egyesült Államokban a második ismert emberi eset. A fertőzés a szarvasmarhák körében terjed, és a beteg személy egy fertőzött tehén érintkezése után küzdött enyhe szemtünetekkel, de már felépült.

Az amerikai járványügyi és megelőzési központ szerdai tájékoztatása szerint három további szarvasmarha-állományban is kimutatták a vírust Michigani államban. Az egészségügyi szakemberek fokozott figyelmet fordítanak a H5N1-es madárinfluenzára, amely képes fajok között is terjedni és embereknél súlyos betegségeket okozhat.

Az első emberi megbetegedést egy texasi mezőgazdasági dolgozónál regisztrálták március végén, aki szemfertőzést szenvedett el a H5N1 vírus miatt és antivirális kezelésben részesült. Az egészségügyi hatóságok szerint az emberek körében a kockázat alacsony marad, mivel nem történt ember közötti átvitel.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium jelentése szerint kilenc államban összesen 52 állományban mutatták ki a madárinfluenza jelenlétét. Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozták, hogy rendelkezésre állnak antivirális szerek és vakcinajelöltek is. Az Egyesült Államok már tárgyalásokat folytat a Modernával és Pfizerrel a madárinfluenza elleni hírvivő RNS alapú vakcinák fejlesztéséről. A Moderna vakcinája korai tesztelési fázisban van, hamarosan eredmények várhatók, ami pozitív hatást gyakorolt a cég részvényeire.

Az amerikai járványügyi hivatal figyelmeztet arra, hogy több megbetegedést is azonosíthatnak embereknél, tekintettel a vírus magas koncentrációjára nyers tejben és annak terjedésére tejelő teheneken keresztül. A CDC hangsúlyozza az óvintézkedések fontosságát beteg vagy elhullott állatokkal való érintkezés során. Michigan állam jelezte, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet és intézkedéseket hozott annak kezelésére.

Az ügynökség genetikai elemzést végez annak megállapítására, hogy mutálódott-e a vírus oly módon, ami veszélyesebb lehet az emberekre nézve vagy hogyan reagálhatnak rá a jelenleg rendelkezésre álló antivirális szerek és vakcinajelöltek.