Marika néni, a 82 éves autóvezető oktató

Szűcs Lajosné, ismertebb nevén Marika néni, 1986 óta oktat autóvezetőket, és autója nemrégiben lépte át az 1 millió kilométert.

Marika néni, aki valójában Szűcs Lajosné, több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az autóvezető-oktatás terén. Az 1986-ban kezdődött pályafutása során alapított egy saját iskolát, az ABC autósiskolát, ahol a szakma és az emberek iránti szeretetét közvetíti tanítványainak. Marika néni hozzáállása a tanításhoz baráti légkört teremt, és mindig igyekszik nyitni a tanulók felé, akik ezt szeretettel fogadják.

Az oktató elmondása szerint régen nagyobb hangsúlyt fektettek a mentális felkészítésre, és ő is igyekszik ezt az aspektust hangsúlyozni a tanítás során. Bár szeretetteljes a légkör, szükség esetén szigorú is tud lenni, és elvárásai is vannak a tanulóival szemben.

Marika néni nem érzi magát zavarban az őt érintő kor miatt, és bár tisztában van azzal, hogy az idősebb korosztály mentális képességei mások lehetnek, továbbra is aktívan vezet és oktat. Arra kérte családtagjait, hogy figyelmeztessék, ha képességei csökkennek, és ígéretet tett arra, hogy nem sértődik meg ilyen esetben. Az oktató hangsúlyozza az orvosok felelősségét is abban, hogy figyeljenek az idősebb emberek mentális és fizikai alkalmasságára a vezetésre.

Az évek során Marika néni számos autót "fogyasztott el", kezdve a kétütemű Trabanttal, majd több Kispolszki, Seat, VW Passat következett, és jelenleg egy Jettát használ, amely nemrégiben lépte át az egymillió kilométert. Az oktató szerint az autója családtag, és ha bármi baja van, azonnal szerelőhöz viszi, mert szerinte rossz járművel nem érdemes oktatni.

A KSH adatai szerint 2022-ben mintegy 110 ezer nyugdíjas korú nő és 60 ezer férfi dolgozott Magyarországon, ami jelentős növekedést mutat a tíz évvel korábbi adatokhoz képest. A dolgozó nyugdíjasok munkabére járulékmentes, ami 2019-ben bevezetett szabályozásnak köszönhetően hozzájárulhatott az idős munkavállalók számának növekedéséhez.