Lopburi majomproblémája: Intézkedések a makákók ellen

A közép-thaiföldi Lopburi városában élő vad makákók okozta károk és konfliktusok kezelésére a hatóságok csalival teli ketrecek kihelyezésével kezdtek el befogni majmokat, céljuk az állatok későbbi ivartalanítása és elengedése.

A városban mintegy 2500 makákó él, akik egyre több problémát okoznak a helyieknek és a turistáknak. A hatóságok a hét elején kezdték meg a befogási akciót, mely során a majmok kedvenc csemegéikkel csalogatják őket a nyitott ketrecekbe. Az éhségükre számítva remélik, hogy az állatok ösztönös óvatosságukat feladva belemenekülnek a csapdákba.

Péntekig körülbelül harminc makákót sikerült így elfogni, ami viszonylag kis része a teljes populációnak. A befogott majmokat először egészségi állapotuk felmérésére szedálják, majd megtisztítják és ivartalanítják őket. Emellett azonosítás céljából tetoválással is ellátják őket. A hatóságok a városközponton kívüli gyűjtőketrecekben helyezik el az állatokat, mielőtt egy megfelelő helyen szabadon engednék őket.

A Sky News szerint a város vezetése megelégelte, hogy az erőszakos állatok elijesztik a vásárlókat és a potenciális lakosokat. A Bangkoktól úgy 150 kilométerre fekvő Lopburi ősi sziámi város, rengeteg látnivalóval, de a makákók elszaporodása és egyre erőszakosabb viselkedése miatt a helyzet kezelhetetlenné vált. A majomgalerik a város közepén csapnak össze, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

A polgármester szerint az akció végeztével nagy takarítást fognak végezni az egész városban, és minden épületet kifestenek, hogy visszanyerjék az emberek hitét. A városszerte eddig közel 30 majmot fogtak el, az orvosi vizsgálatok után elszállítják őket egy ideiglenes lakóhelyre, majd szabadon engedik őket. A majmok egy részét azonban szabadon hagyják, hogy megőrizzék a város imázsát.