A Linkin Park sebeit felnyitó válogatásalbum

Az emlékek újra darabokra szedik a Linkin Park még élő tagjait, miközben a közelmúltban megjelent Papercuts című válogatásalbumon dolgoztak. Közel negyed század után, hogy a több mint 30 millió példányban eladott Hybrid Theory megjelent, most a rajongók egy dupla válogatáslemezt kaphatnak kézhez, amelyen olyan ritkaságok is helyet kaptak, mint a Qwerty című dal.

A Papercuts szerkesztése során a zenekar még élő tagjai újra átélték a múltat, és a Friendly Fire című eddig kiadatlan felvételt is felfedezték, amelyen az elhunyt Chester Bennington énekel. A nu-metál, mint a nemzedéki közös nevező, a grunge után tíz évvel vált meghatározóvá, és a Linkin Park berobbanása Magyarországon egybeesett a plázakultúra kiteljesedésével. A Hybrid Theory megjelenésekor a tinik már a plázákban töltötték idejüket, és gyakran a Linkin Park lemezeit nézegették a CD-osztályokon.

A popzene történetében számos előremutató album született, mint például a Kraftwerk Trans Europe Express című lemeze vagy Bowie Heroes albuma. A Linkin Park Hybrid Theory című lemeze nem hozott újdonságokat, de a műfaj csúcsán jelent meg, és a zenekar a nu-metál legnagyobb kereskedelmi sikereit érte el. A Papercuts válogatásalbum ötlettelen borítója ellenére is stílszerűnek tekinthető, és a zenekar logóján ismét változtatott.

A Linkin Park slágerérzékenységével és a tinédzserek problémáival azonosuló szövegeivel tudta leginkább megszólítani a kamaszokat, és a Papercuts válogatásalbumon szereplő slágerek – mint a Crawling, Faint, Numb/Encore (mashup with Jay-Z), Papercut, Breaking the Habit, In the End, Bleed It Out, Somewhere I Belong – mellett két bónusz dal is helyet kapott (Friendly Fire, Qwerty). A válogatás nem tartja az időrendet, így inkább egy playlistre hasonlít, és bár kimaradt néhány remek dal, a kislemezes koncepció érvényesült a szelekció során.

A Papercuts megjelenésekor sokan arra voltak kíváncsiak, hogy az újonnan előkerült Friendly Fire tartalmaz-e búcsúüzenetet Chester Benningtontól, de a dal inkább azokkal a pillanatokkal tölti fel újra a hallgatót, amelyek a kétezres évek eleji rock and rollt energetizálták.

Linkin Park: Papercuts
Warner
20 szám 68 perc

10/7