Kozák-Csipes botrány: a válogatott edzője kimerülés határán lehetett

Kozák Danuta és Csipes Ferenc közötti konfliktus hátterében szakmai nézeteltérések és eredménykényszer állhat. A kajak-kenu világában régóta ismertek voltak Csipes problémái, és a helyzetet súlyosbíthatta Kozák edző-férje, Somogyi Béla és Csipes közötti konfliktus is.

Csipes Ferenc, a Honvéd és a válogatott edzője, aki maga is olimpiai bajnok, verbálisan molesztálta Kozák Danutát egy masszőrszobában történt incidens során. Kozák, aki hatszoros olimpiai bajnok kajakos, Facebook-posztban számolt be az esetről, amelyben azt állította, hogy az edző befolyásolt állapotban volt, és több héten át zavarta a csapathajók versenyzőit, beleértve a saját lányát is. Az olimpikon kijelentette, hogy nem kíván tovább érintkezni az "alkalmatlan állapotban tevékenykedő edzővel" .

Az ATV információi szerint a kajak-kenu szövetség hírzárlatot rendelhetett el Csipes Ferenc fegyelmi eljárása idejére. A sportágban régóta fennálló problémák mellett Kozák Danuta és Somogyi Béla, valamint Csipes Ferenc közötti szakmai konfliktus is közrejátszhatott a botrány kirobbanásában .

Kálnoki Kis Attila, világbajnok öttusázó szerint a sportágban pletykák és egy bizonyos toleranciaszint létezik, amit Csipes Ferenc átléphetett. Kálnoki Kis Attila hozzátette, hogy Csipes Ferenc az elmúlt évtizedekben jelentős eredményeket ért el edzőként, és kérdéses, hogy a női kajak szakágban más képes-e hasonló sikereket elérni. A világbajnok megemlítette, hogy a magyar női kajak-kenu nemzetközi szinten tapasztalt visszaesése miatt nagy nyomás nehezedik a sportolókra .

Az ATV által megkérdezett sportpszichológus, Baranya István szerint vékony a határ a szokatlan motiváció és a bántalmazás között. Az edzők által alkalmazott verbális vagy nonverbális bántalmazások, amelyek mentális energiát emésztenek fel, nemcsak bántást jelentenek, hanem ronthatják a sportolók teljesítményét is. Baranya István szerint Csipes Ferenc az eredménykényszer miatt kimerülés szélén állhatott .