Chat Hszi-PT: Hszi Csin-ping mesterséges intelligenciája

Míg a világ többi részén a generatív mesterséges intelligencia rendszerek az emberi fejlődést szolgálják, Kínában egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely Hszi Csin-ping elnök gondolatait örökíti meg.

A Kínai Állami Internet Információs Hivatal bemutatott egy nagy nyelvi modellt (LLM), amelyet Hszi Csin-ping kínai elnök eszméire és filozófiáira alapoztak. Ezt a rendszert Chat Hszi-PT-nek nevezik, ami a népszerű ChatGPT mintájára készült.

A Meduza információi szerint a nyelvi modell Hszi Csin-ping "A szocializmus kínai sajátosságokkal egy új korszakért" című művéből tanul, és ezen kívül más hivatalos irodalmat is felhasznál, amit az internetszabályozó hatóság biztosít.

Jelenleg csak a szabályozó hatóság kutatóközpontjában használják a modellt, de tervek szerint hamarosan szélesebb körben is hozzáférhetővé válik. A Chat Hszi-PT képes lesz válaszolni a kérdésekre, jelentéseket és összefoglalókat készíteni, valamint kínairól angolra fordítani.

A Kínai Népköztársaságban a generatív mesterséges intelligencia fejlesztőinek kötelező az alapvető szocialista értékrendet követniük, és olyan tartalmat létrehozniuk, amely nem ássa alá az államhatalmat.

Az első hivatalosan engedélyezett adatbázist, amelyet mesterséges intelligenciák tanításához használhatnak Kínában, a Kínai Kiberbiztonsági Szövetség tette közzé tavaly decemberben. Ez a gyűjtemény főként kormányzati dokumentumokból és állami médiában megjelent publikációkból áll.