Karsai Dániel a Momentumra szavaz

Karsai Dániel, az ALS-ben szenvedő alkotmányjogász, a Facebookon keresztül fejtette ki, hogy miért a Momentumra adja le szavazatát az európai parlamenti választásokon, és reagált Magyar Péter kijelentéseire is.

A gyógyíthatatlan betegséggel küzdő alkotmányjogász egy szombat reggeli Facebook-bejegyzésben indokolta meg, hogy miért a Momentumot támogatja az EP-választáson. "A Momentum a liberális párt Magyarországon és szabadelvű gondolkodóként a kiinduló szimpátia az övék" – írta, hozzátéve, hogy nem csupán érzelmi alapon döntött, hanem a választási programokat is alaposan áttanulmányozta. Karsai szerint a Momentum programja "messze a legjobb", és kiemelte, hogy a választási programban szerepel az életvégi döntésekhez való jog is, ami számára döntő érv volt.

A bejegyzésében Karsai reagált Magyar Péter HVG-nek adott interjújában tett megjegyzésére is, amelyben Magyar azt állította, hogy a Momentum a Nolimpia-kampánnyal egy nemzeti ügy ellenében mozgósított, és ezért a párt bűnben fogant. Karsai szerint a negatív eposzi jelzők használata a Fidesz jellemzője, és hangsúlyozta, hogy nem bűnöző az, aki másképp gondolja, és nem gazember az, aki nem a Momentumot választja.

Karsai korábban nem nyilatkozott arról, hogy melyik pártra szavaz majd, és találkozott különböző politikai oldalak képviselőivel is, de most világossá tette, hogy a Momentumot választja. "Sajnos nincs más választásom. Mindenkit arra kell kérnem, hogy a júniusi európai parlamenti választásokon ne szavazzon a Fideszre" – fogalmazott, hozzátéve, hogy egy választási kudarc lehetőséget teremthet a kormánypolitika megfelelő irányba fordításához. Karsai azt is kiemelte, hogy a számára fontos témák, mint az életvégi döntések, a Momentum számára is meghatározók, és a párt jelöltjei, mint Cseh Katalin és Donáth Anna, a legmeggyőzőbbek számára.

Végezetül Karsai arra buzdított, hogy a különböző vélemények ellenére üljünk le, és egy (vagy több) sör mellett vitassuk meg a dolgokat. A közelmúltban adott indexnek interjújában pedig arról is beszélt, hogy az öngyilkosság lehetősége nem vetődött fel benne. Magyar Péter korábban már összeszólalkozott a Momentum politikusaival, többek között a párt elnökével Donáth Annával is. Karsai Dániel tavaly szeptemberben állt a nyilvánosság elé, hogy a teljes bénuláshoz, majd lassú halálhoz vezető betegség hatásainak bemutatásával elérje, hogy Magyarországon legalizálják az aktív eutanáziát. Így a gyógyíthatatlan emberek dönthetnének úgy, hogy a haláluk meggyorsítását kérik. Karsai a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán indított pert a magyar állam ellen, hogy méltóságteljesen fejezhesse be életét.