Karácsony Gergely választási programjának bemutatása

Karácsony Gergely főpolgármester és felesége egy villamoson találkoztak Cseh Tamást éneklő fiatalokkal, ami inspirálta a városvezetőt. Szombat délőtt mutatta be választási programját, amelyben egy egészségesebb Budapest megteremtését tűzte ki célul.

Karácsony Gergely a választási programját bemutató előadásán számolt be arról az élményről, amikor a feleségével együtt egy villamoson Cseh Tamás dalát éneklő fiatalokkal találkozott. A Budapest című dal egyik sora, "maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?" különösen megérintette, és elmondása szerint olyan várost szeretne, ahol az emberek maradni akarnak.

A főpolgármester programját egy provokatív mondatban foglalta össze: "öt évvel növeljük a városlakóink élettartamát egy egészségesebb világban." Beszédében kitért arra is, hogy a múlt ciklust a járvány, az energiakrízis, a szomszédos háború és a félelem által irányított politika nehezítette, de hangsúlyozta, hogy célja nem az uralkodás, hanem a szolgálat. A Jövőt adunk Budapestnek! című programban Karácsony Gergely azt ígéri, hogy a következő öt évben mindent az „életigenlő politikának” rendelnek alá, az egészségügytől az egészséges utcák programján át az egészséges lakhatáson keresztül az egészséges levegőig.

A Jövőt adunk Budapestnek című program főbb pontjai között szerepel a CT- és MR-program folytatása, ingyenes szűrőprogramok indítása, a lakhatási helyzet javítása lakbértámogatással és önkormányzati bérlakások felújításával, valamint az üresen álló lakások hasznosítása. A lakásrezsi program kiterjesztése, közterek és utcák zöldítése, minden lakótelepre villamos eljuttatása, a közösségi közlekedés fejlesztése, a közétkeztetés megújítása, az energiaszegénység elleni fellépés, a levegő minőségének javítása, tehetséges fiatalok ösztöndíjprogramja, valamint a diákoknak a város ügyeibe való beleszólás biztosítása is terítékre kerül.

Karácsony Gergely programja emellett kiemelt figyelmet fordít a budapesti kultúra sokszínűségének támogatására és a művészet szabadságának védelmére. A főpolgármester a szombati programbemutatóján azt mondta, vállalja, hogy a következő öt évben mindent ennek az „életigenlő politikának” rendelnek alá.