Svájci bankóriások egyesülésének lehetősége

A Julius Baer bank megvizsgálja a lehetőséget, hogy felvásárolja a rivális EFG International privátbankot, ami jelentős változásokat hozhat a svájci pénzügyi szektorban.

A Bloomberg információi szerint a Julius Baer előzetes megbeszéléseket folytatott az EFG-vel az egyesülésről. Az EFG részvényei emelkedtek a hírek hatására, a cég piaci értéke elérte a 3,8 milliárd svájci frankot. Egy esetleges egyesülés eredményeként egy több mint 500 milliárd frankos vagyonkezelő jöhetne létre.

A svájci pénzügyi szektorban már korábban is történtek hasonló nagyszabású változások, például amikor az UBS felvásárolta a Credit Suisse-t. Az EFG legnagyobb részvényese a görög hajózási ágazatban meggazdagodott Latsis család, amelynek tulajdonában van az EFG Bank European Financial csoport 45%-os részesedése. Az EFG további jelentős részvényesei között szerepel a brazil Banco BTG Pactual és Boris Collardi, a Julius Baer korábbi vezérigazgatója.

Az EFG, amely 2023 végén mintegy 142 milliárd svájci frankot kezelt, rekordnyereséget ért el az elmúlt évben, de a magasabb kamatlábak miatt a nettó kamatbevétel növekedése visszafordulhat. A Julius Baer jelenleg új vezérigazgatót keres Philipp Rickenbacher távozása után, aki egy jelentős hitelezési veszteség miatt mondott le.

A Julius Baer legutóbbi közleménye szerint az év eleji negatív tendencia után az ügyfélpénzek beáramlása helyreállt, és a kezelt vagyon 10%-kal nőtt az év első négy hónapjában, köszönhetően a kedvező árfolyamhatásoknak és az erős részvénypiacoknak.