Izraeli katonai akciók Rafahban az ICJ felszólítása ellenére

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) határozata ellenére az izraeli fegyveres erők (IDF) továbbra is katonai műveleteket hajtanak végre Rafahban.

Az IDF tájékoztatása szerint a Gázai övezet déli részén fekvő városban az elmúlt 24 órában több tucat palesztin fegyveressel végeztek, akik tüzet nyitottak rájuk. Az izraeli katonák közelharcban és célzott légicsapásokkal válaszoltak, megsemmisítve rakétakilövő állásokat, alagutakat és fegyverraktárakat.

A Wafa palesztin hírügynökség jelentése szerint a légicsapásoknak polgári áldozata is volt Rafahban, és a harcok a Gázai övezet északi részén, a Dzsabalija menekülttábor környékén is folytatódtak.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője szombaton közzétett bejegyzésében sürgette Izraelt, hogy hajtsa végre az ICJ pénteki határozatát, és azonnal állítsa le a Rafahban folytatott katonai offenzíváját. Borrell kiemelte, hogy a Nemzetközi Bíróság végzései kötelezőek, és hatékonyan kell azokat végre hajtani.

A Dél-afrikai Köztársaság, amely népirtás vádjával fordult az ICJ-hez, gyors intézkedéseket követelt Izraeltől, és a Rafah elleni offenzíva leállítását kérte. Az ICJ pénteki határozatában felszólította Izraelt, hogy azonnal álljon le a katonai műveletekkel, amelyek a gázai palesztinok számára elviselhetetlen életkörülményeket teremthetnek.

Az izraeli kormány elutasította a Dél-Afrika által megfogalmazott vádat, és azt állította, hogy a Gázai övezetbe továbbra is beengedi a humanitárius segélyeket. A kormány szerint a Rafahban végrehajtott katonai intézkedések a védekező és igazságos háború részét képezik, válaszul a Hamász októberi terrortámadásaira.