Ivan Cupic, a leszakadt ujjú kézilabdázó visszavonulása

Csütörtök este az RK Zagreb férfi kézilabdacsapata megszerezte története 32. bajnoki címét, amely során Ivan Cupic, az olimpiai bronz-, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes játékos is búcsút intett a sportágnak.

A 38 éves jobbszélső, Ivan Cupic, aki a szülővárosában, az RK Metkovic csapatában kezdte pályafutását, 2005-ben igazolt a rivális Medvescak Zagreb csapatához, majd egy évvel később a spanyol bajnokságba szerződött. 2008-ban a szlovén RK Velenje csapatában nyerte meg első bajnoki címét. A német Rhein-Neckar Löwen csapatában 2010 és 2012 között játszott, ezt követően a lengyel Kielce csapatához igazolt, ahol négy bajnoki aranyat és 2016-ban a Bajnokok Ligáját is megnyerte. 2016-ban az északmacedón RK Vardar csapatához csatlakozott, ahol további BL-sikereket ért el 2017-ben és 2019-ben. 2021 nyarán tért vissza az RK Zagreb csapatához.

Cupic válogatott karrierje 2005-ben indult, és már 2008-ban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett. Ugyanebben az évben egy sajnálatos baleset miatt lemaradt a pekingi olimpiáról, amikor egy kerítésen való átmászás közben leszakadt a gyűrűsujja. A sérülés olyan súlyos volt, hogy az orvosoknak amputálniuk kellett a bal kéz gyűrűsujjának két ízületét. Szerencsére a sportoló 2009 januárjában már részt vett a hazai rendezésű világbajnokságon, ahol a horvát válogatott ezüstérmet nyert.

Cupic összesen 164 mérkőzésen szerepelt a nemzeti csapatban, és 511 gólt szerzett. Bár aranyérmet sosem nyert, több bronzéremmel büszkélkedhet, többek között a 2012-es olimpián, a 2013-as világbajnokságon, valamint a 2012-es és a 2016-os Európa-bajnokságokon. Egy 2010-es Európa-bajnoki ezüstéremmel sikerült javítania a mérlegén.

Visszavonulása ellenére Cupic nem fordít hátat a kézilabdának, hiszen a következő szezonban az RK Zagreb szakmai stábjában fog dolgozni Andrija Nikolic asszisztenseként. A sportoló megköszönte a klub vezetőségének a támogatást, és elismerését fejezte ki csapattársai felé, akikkel együtt számos szép emléket gyűjtött.