Így grillezzen, ha nem akar nyers vagy agyonégett ételeket enni
A tavasztól őszig terjedő időszak egyik legalapvetőbb programja, a grillezés, ami nemcsak az ételek elkészítéséről szól, hanem társasági összejövetel is. Na de mik azok a hibák, amiket elkövethetünk és hogyan lesz igazán jó élmény a közös sütögetés? Most kiderül.
Szinte mindenkinek volt olyan élménye gyerekkorában, amikor a tábortűz mellett ülve rommá égett szalonnából csepegtette a zsírt a kenyérre. Később ez természetesen felfejlődik arra, hogy különböző húsokkal, zöldségekkel, köretekkel kísérletezzünk a közös grillezések alkalmával. De hogyan tudjuk elkápráztatni a vendégeinket? A válaszokban Galgóczi Gábor szakács, gasztronómiai tanácsadó és oktató volt segítségünkre, aki A KERT Bisztró vendégeit napról napra elvarázsolja különböző fogásaival.
Galgóczi korábban az Onyx étteremben is dolgozott, amely két Michelin-csillaggal is rendelkezik. A séf nemcsak tanácsokkal látott el minket, de egy többfogásos menüt is végigkóstolhattunk, amin szerepelt marhaszegy, osztriga, tintahal, csirke, tépett sertés és vegán hamburger is.
Parázs, fűszer, türelem
Az első – még nem az ételkészítésre vonatkozó – szabály, hogy ne a sütögetés kezdete előtt fogyasszunk el minden alkoholos italt, amit aznapra vásároltunk. Gyakran előfordul, hogy hamarabb „készen van” a társaság, mint a tűz, ez pedig nagy valószínűséggel az ételek rovására fog menni.
A fűszerezéssel kapcsolatban bátorságra buzdít a szakács, mindenfélét ki lehet próbálni ízlés szerint, de a jó étel alapja a só és a bors – az utóbbinál hangsúlyozza, hogy mindenképpen jó minőségű, friss fűszert használjunk.
Száraz kontra nedves
A szakértő úgy véli, nem figyelünk eléggé a pácolásra, ami a grillezés egyik legfontosabb része, bár azt is túlzásba lehet vinni. A csirke és a vadak elbírnak egy jó pácot, míg a marhát csak kevés sóval és borssal szabad kezelni a sütés előtt.
Osztriga úgy, ahogy még sosem láttuk
Elsőként a vegán hamburgert ízlelhettük meg, amelynek alapja a tofu, a fekete fokhagymás majonéz, a zöldborsókrém és a gyömbér. A burgert egy tenger gyümölcsei tál követte, amelyen fokhagymás-citromos vajjal tálalt óriás tintahal és garnélarák kapott helyet.
A magyarok a csirkét szeretik legjobban
Érdekes statisztikákat osztott meg velünk A KERT Bisztró, amely az opinio piackutató segítségével készült. A kutatás szerint a megkérdezett, 16 és 59 év közötti válaszadóknak országszerte közel háromnegyede (72%) legalább 1-2 alkalommal grillezik nyáron, tízből négyen (41%) minimum havonta, míg minden tizedik (13%) hetente sütöget.
A grillezés öt szabálya
Hogy jól sikerüljön a grill-party, ezekre figyeljünk:
- várjuk meg, míg a tűzből parázs lesz,
- ne vágjuk túl vékonyra a húst,
- fűszerezzünk, pácoljunk,
- ne vegyük le idő előtt a rácsról az ételt,
- a sütögetés végén győződjünk meg arról, hogy egyáltalán nem izzik már a parázs, nehogy lángra kapjon a grill és a ház.