A Katrinánál is durvább viharokra számítanak idén

Júniusban veszi kezdetét a hurrikánszezon, mely során 8-13 trópusi ciklon válhat hurrikánná, és az előrejelzések szerint ezek a viharok még a hírhedt Katrina hurrikánnál is erőteljesebbek lehetnek.

Az MTI által idézett Clare Nullis, a Meteorológiai Világszervezet szóvivője szerint az óceánban felhalmozódott nagy hőmennyiség és a La Nina időjárási jelenség miatt rendkívül aktív hurrikánszezonra kell számítani idén. Nullis hozzáfűzte, hogy egyetlen szárazföldet érő hurrikán is képes lehet hosszú évekre visszavetni egy társadalom gazdasági és társadalmi fejlődését.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) előrejelzése alapján a nevesített viharok száma 17 és 25 között várható, melyek közül 8-13 alakulhat hurrikánná. Továbbá, az előrejelzések szerint 2024-ben akár hét rendkívüli hurrikán is létrejöhet az Atlanti-óceán térségében.

Matthew Rosencrans, vezető amerikai meteorológus szerint az idei viharok mérete és ereje meghaladhatja a 2005-ös, Katrina és Rita hurrikánok által okozott pusztítást. Az atlanti-óceáni hurrikánszezon, amely júniustól novemberig tart, már nyolc egymást követő évben erőteljesebb volt az átlagosnál. Nullis kiemelte, hogy a figyelmeztetéseknek köszönhetően csökkent a halálos áldozatok száma, de a kis karib-tengeri fejlődő szigetországok gazdasági és emberi veszteségei továbbra is aránytalanul magasak.

A trópusi ciklonok 1970 és 2021 között világszerte az egyik vezető okai voltak a regisztrált emberi és gazdasági veszteségeknek.