Erasmus+ pályázatok: Fontos tudnivalók a sikeres mobilitási programokhoz

A nyertes Erasmus+ pályázatok kihirdetése után a részletekre való odafigyelés döntő lehet a sikeres mobilitási programok megvalósításában. Véghné Juhász Krisztina, a Hungary Expert ügyvezetője szerint több olyan lépés van, amelyeket a pályázóknak nem szabad figyelmen kívül hagyniuk.

Könnyű elveszni az Erasmus+ pályázatok útvesztőiben, és ez nem csak a jelentkezésre, hanem a pályázat nyertessége utáni folyamatokra is igaz. Minden év új változásokat hoz, amelyeket követni nem egyszerű feladat. Véghné Juhász Krisztina, aki évek óta foglalkozik Erasmus pályázatokkal kapcsolatos tanácsadással, és felnőttképző kurzusokat is indít, hangsúlyozza, hogy a nyertes pályázóknak számos részletre kell figyelniük, amelyekre először nem is gondolnának.

Az első lépés a sikeres pályázat esetén, hogy a támogatási szerződést a Tempus Közalapítvány kiértesítése után gyorsan aláírják és visszaküldjék. Fontos ellenőrizni, hogy a feltöltött dokumentumok megvannak-e, mivel ezek nélkül a szerződést nem tudja a Tempus kiküldeni. A támogatási összeg a fenntartóhoz csak az aláírt szerződés kézhezvétele után érkezik meg, és a kiutazók csak ezután juthatnak hozzá a támogatáshoz.

A képzőintézmény kiválasztásakor fontos, hogy tapasztalattal rendelkezzen az Erasmus+ képzések terén, és teljesítse a minőségbiztosítási követelményeket. A European School Education Platform az EU hivatalos kurzuskatalógusaként működik, ahol a pályázók választhatnak kurzust. A pályázóknak azonban figyelniük kell arra, hogy a kiválasztott kurzus megfelel-e a minőségbiztosítási követelményeknek, mivel felelősségre vonhatók, ha a képzés vagy az intézmény nem felel meg a feltételeknek.

A gyakorlati szempontok között szerepel, hogy az ösztöndíjat megkapott pályázó csak akkor foglaljon utazást, ha már a képzőintézménytől megkapta a visszaigazolást a kurzus indulásáról. Nem érdemes július közepe előtt induló kurzuson részt venni azoknak, akik az idei támogatásból szeretnék megvalósítani mobilitásaikat. Ha a kurzust már visszaigazolták, akkor lehet foglalni a szállást vagy az utazást. Szállás esetén kötbér nélkül lemondható lehetőséget érdemes választani. Utasbiztosítás mellett sztornó-biztosítást is ajánlott kötni, ami védelmet nyújt az utazás saját hibából történő meghiúsulása esetén. A külföldi iskoláknál megvalósuló projektheteknél érdemes olyan céghez fordulni segítségért, amely több intézménnyel áll kapcsolatban és utazási irodai jogosultsággal is rendelkezik.