G7-ek döntés előtt: Ukrajna részesülhet a befagyasztott orosz vagyonból

A G7 csoport pénzügyminiszterei fontolóra vették, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna támogatására használják fel, a Bloomberg információi szerint.

Az észak-olaszországi Stresában ülésező tisztviselők egy közleménytervezetben rögzítették a tervet, amelyet szombaton írhatnak alá. A dokumentum célja, hogy a júniusi, az ország déli részén esedékes G7-találkozón a vezetők folytathassák a megkezdett munkát.

A közleménytervezet szerint megvitatásra kerülnek azok a rendszerek, amelyek lehetővé teszik, hogy az orosz államadósság befagyasztott eszközeiből származó rendkívüli bevételeket Ukrajna javára fordítsák. A G7-ek hangsúlyozzák, hogy az orosz szuverén vagyon a saját jogrendszereikkel összhangban marad befagyasztva, amíg Oroszország nem fizeti meg az Ukrajnának okozott károkat.

Az Egyesült Államok korábban javasolta, hogy a G7-ek a mintegy 280 milliárd dollár értékű, nagyrészt Európában tárolt orosz központi banki alapokból származó jövőbeni bevételeket használják fel. Ebből a lépésből akár 50 milliárd dollár értékű segélycsomag is felszabadulhatna Ukrajna számára.