A Rubik-kocka fél évszázada: alapjáték lett, aztán popkulturális ikon

A Rubik-kocka, vagy ahogy eredetileg nevezték, a bűvös kocka, egyedülálló magyar siker, amely generációkon át öröklődött és mára közel félmilliárd darabban talált gazdára. Popkulturális jelenséggé vált, gyakran felbukkanó kelléke a nyolcvanas éveket idéző filmeknek és képregényeknek. Rubik Ernő, a játék megalkotója, világhírűvé vált, nevét a legismertebb magyar személyiségek között emlegetik.

2024-ben Rubik Ernő a nyolcvanadik születésnapját ünnepli, míg a kocka ötvenedik évfordulóját tavasszal köszönthettük. A kocka prototípusának összerakása óta a világ jelentősen megváltozott, azonban a bűvös kocka továbbra is népszerű maradt, és olyan alapjátékká vált, mint a legó vagy a sakk.

Kezdetben a gyerekjátékokkal foglalkozó szakemberek nem látták meg a kocka potenciálját, túl bonyolultnak ítélték ahhoz, hogy nagy tételben el lehessen adni. Rubik Ernő, aki ritkán szerepel a sajtóban, elmondta, hogy a kocka első éveiben sok időt töltött játékvásárokon, hogy bemutassa: a kocka kirakható. A feltaláló szerint nem a személye, hanem a játékai és azok hatása a fontos.

Rubik Ernő édesapja, a repülőgép-tervező idősebb Rubik Ernő nagy hatással volt rá, és már gyerekkorában mérnöki szemléletet örökölt tőle. Rubik művészi és mérnöki hajlamai az építészetben találkoztak, és 1967-ben építészmérnökként végzett a Műegyetemen. A kocka ötlete a Duna-parton talált gömbölyded kavicsokból származik, amelyek ihlették a kockaelemek lekerekítését.

Az első prototípus 1974 tavaszán készült el, és bár nem volt tökéletes, ez jelentette a bűvös kocka születését. A kocka eredetileg oktatási segédeszköznek készült, de Rubik hamar felismerte, hogy játékként is nagyszerű lehet. A szabadalmi kérelem beadása és a Politechnikának történő átadás után lassan, de elindult a kocka sikerének útja.

A bűvös kocka 1977-ben került piacra, és bár a külföldi siker lassan indult, a nyolcvanas évek elejére már világszerte ismertté vált. A kocka népszerűsége miatt hamar hiánycikké vált, amit kínai és egyéb hamisítványok jelentek meg a piacon. A szocialista bürokrácia akadályozta Rubik érvényesülését, de végül a jogi és logisztikai problémák rendeződtek.

A kocka a popkultúrában is megjelent, inspirálva zenészeket, filmrendezőket és szobrászokat egyaránt. A reklámipar és az országimázs építése során is gyakran használják a Rubik-kockát, mivel könnyen felismerhető és népszerű szimbólum. Magyarországon is több módon megünnepelték a kockát, például bélyegkiadással és dalokkal.

A szomszédos országokban is megjelent a kocka a kultúrában, például cseh filmekben és lengyel árveréseken. A kocka továbbra is a kreativitás és az éles ész szimbóluma marad, és a Rubik-év alkalmából újra a figyelem középpontjába került.