Kis magyar kockológia: A modernitás hajlékai

Május 18-án a Ludwig Múzeum új időszaki kiállítása, a „Kis magyar kockológia: A modernitás hajlékai a Kádár-korszak idején” című válogatás nyílt meg, amely a Kádár-kockaként ismert jellegzetes kockaházakat állítja a középpontba.

A tárlat a Ludwig Múzeum szokásos sokszínű művészeti médiumait és immerzív installációit felhasználva mutatja be a háztípus eredetét, átalakulását és hatását a magyarországi vizuális kultúra történetében. A kockaházak, amelyeket a szocreál utáni műépítészet lenézett, a múlt század egyik legmaradandóbb építészeti formájává váltak, és máig meghatározzák a magyar vidék településeinek képét.

Bár sokan utálták, a kockaházak mára épített kulturális örökségünk részeivé váltak.

A kiállítás célja, hogy bemutassa a XX. századi magyarországi építészet egyik meghatározó formájának kulturális környezetét és genealógiáját. A kockaházak mint a priváterős magánépítkezések és a modernizáció építészeti alakzatai a népi építészet spontán válaszai voltak a társadalom lakásépítési igényeire. Maj Ajna és Máté Zsófia kurátorok vezetésével a kiállítás a háztípus sajátos megjelenését, esztétikai nyelvét és rejtett jelentéstartalmait is felfedi.

A kockaházak mintegy két évtized alatt, az ötvenes évek végétől a hetvenes évek végéig terjedtek el, és jelentős helyi kisugárzással bíró, mintaadó, stílusteremtő tényezőként maradtak fenn az alpesi házak térnyeréséig. A kiállítás a háztípus szemantikájának megértésére, a közös kulturális emlékezeti térben felbukkanó kockaház jelentésére, a házakon megjelenő ornamentális elemek céljára, valamint a háztípus térhódításának lélektani, szociológiai és kulturális antropológiai összetevőire is keresi a választ.

A tárlaton főként kortárs képzőművészek kockaház-tematikájú művei tekinthetők meg, amelyek más kontextusban születtek, de a kiállítás keretében új értelmezést nyernek. A korábban rejtve maradt, jelentéktelennek tűnő tényezők, időkapszulák most újraértelmezésre kerülnek, összekötve a múltat a jelen kérdéseivel.

A kiállítás 2024. augusztus 18-ig látogatható, és lehetőséget nyújt arra, hogy másként tekintsünk a magyar kulturális mintázatra.