Megalkotott egy új világot, milliók mentek volna oda

Egy kis amerikai moziban mutatták be 1977. május 25-én, 47 évvel ezelőtt az első Csillagok háborúja-filmet, az Egy új reményt, amely hamarosan a világ egyik legnépszerűbb sci-fi-szériájává vált.

1973-ban George Lucas egy egyszobás lakásban élt Mill Valleyben, és az American Graffiti című alacsony költségvetésű filmet rendezte, amely kevesebb mint egymillió dollárból készült, de kasszasiker lett, ötvenmillió dollárt hozott és öt Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb rendezésért járó szobrot.

Lucas a film sikerén felbuzdulva elhatározta, hogy megvalósítja egy régóta dédelgetett „űropera” ötletét, amelyet társával, Gary Kurtzzel már 1971 óta tervezgetett. A történet a Flash Gordonhoz és Buck Rogershez hasonló űrkalandokon alapult, amelyekért Lucas már gyermekként rajongott.

Akkoriban Hollywoodban bár nem volt hiány sci-fiből, a legtöbb ilyen műfajú film sötét, disztópikus történeteket mesélt el. Lucas azonban másfajta sci-fit akart készíteni – egy színes és szórakoztató művet, ami a kamaszoknak szól.

Azért csinálom a Csillagok háborúját, mert szeretnék a fiataloknak egyfajta távoli, egzotikus környezetet adni, ahol a képzeletük szabadon szárnyalhat – mondta Lucas.

Ezzel a szemlélettel megalkotta a fiktív univerzumot, amely gyerekek és felnőttek millióinak vált a kedvencévé. Az évforduló alkalmából most ön is tesztelheti, mennyit tud az ikonikus sorozatról.

(Borítókép: Részlet a Csillagok háborúja című filmből. Forrás: port.hu)