Izraelnek azonnal le kell állítania a rafahi offenzívát az ENSZ bíróságának döntése értelmében

A hágai Nemzetközi Bíróság pénteki ítéletében kötelezte Izraelt, hogy azonnal szüntesse meg a Gázai övezet déli részén, Rafahban folytatott katonai műveleteit. A döntés a palesztinokat fenyegető "közvetlen kockázatra" hivatkozik, míg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kormánnyal egyeztet, de a jelek szerint Izrael nem hajlandó eleget tenni a bíróság követelésének.

A Nemzetközi Bíróság döntése értelmében Izraelnek haladéktalanul be kell fejeznie minden olyan katonai és egyéb akciót, amely a gázai palesztinok számára elviselhetetlen életkörülményeket teremthet, és akár a fizikai megsemmisülésükhöz is vezethet. A bíróság döntése jogilag kötelező erejű, de a Nemzetközi Bíróság nem rendelkezik végrehajtási hatáskörrel.

Az izraeli offenzíva tavaly októberben kezdődött, amikor a Hamász fegyveresei támadást intéztek Izrael ellen, több mint ezer embert megölve és számos túszt ejtve. Ez váltotta ki a mostani konfliktust, amelyben a Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint több mint 35 ezer palesztin vesztette életét.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hevesen bírálta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészének lépését, amiért elfogatóparancsot kért ellene és a Hamász gázai vezetője ellen háborús bűnök miatt. Netanjahu elutasította az Izraellel szembeni hasonlítgatásokat, amelyeket ő "tömeggyilkosoknak" nevezett. Olaf Scholz német kancellár is bírálta a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészét, amiért elfogatóparancs kiadását kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt, úgy vélekedve, hogy a kérvények egyidejű előterjesztése burkoltan egyenlőségjelet tesz az izraeli kormány és a Hamász közé.

A bíróság további intézkedéseket is előírt Izrael számára, köztük a rafahi határátkelő megnyitását Egyiptom felé a humanitárius segélyek számára, a nyomozók és tényfeltáró missziók Gázai övezetbe való bejutásának biztosítását, valamint egy hónapon belüli jelentéstételt az intézkedések hatásairól. A bíróság elnöke, Nawaf Salam bíró külön kiemelte a túszok sorsával kapcsolatos aggodalmát, és azonnali szabadon bocsátásukat követelte.

Izrael várhatóan nem tesz eleget a bíróság követelésének

David Mencer, az izraeli kormány szóvivője a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy Izrael nem fogja abbahagyni a Hamász elleni harcot, mivel ez öngyilkosságot jelentene az ország számára. Egy magas rangú tisztviselő a Politiconak adott nyilatkozatában megerősítette, hogy a kormány valószínűleg nem fog eleget tenni a bíróság követelésének, és a Hamász elleni küldetést nem hagyják abba, amíg céljukat el nem érik. A tisztviselő szerint a bíróság döntése nem általános érvényű, és csak abban az esetben kötelezi Izraelt a támadások leállítására, ha nem tudják garantálni a polgári lakosság biztonságát. A rafahi határátkelő megnyitásával kapcsolatos utasítást is vitatta, mondván, hogy az átkelőt Egyiptom zárta le, nem Izrael.

A nemzetközi közösségben megosztott a vélemény Izrael és Palesztina ügyében. Norvégia, Írország és Spanyolország azt tervezi, hogy május 28-án elismerik a Palesztin Államot, míg Németország és Portugália egyelőre nem tervezik az államiság hivatalos elismerését. Olaf Scholz német kancellár szerint jelenleg nincsenek meg a feltételei annak, hogy létrejöjjön a kétállami megállapodás, és hangsúlyozta, hogy tárgyalásos úton kell elérni a rendezést.