Elnöki beiktatás Csádban: Jászberényi Sándor riportja

A csádi elnök, Mahamat Déby Itno beiktatásának napján a katonák tüzelésével ért véget a ceremónia, melyet a Nyugat-Afrikában tartózkodó tudósítónk, Jászberényi Sándor személyesen is megfigyelt.

A beiktatási nap reggelén, a hajnali órákban már érezhető volt a közelgő esős évszak előjele, a levegő nedves és nehéz volt, huszonnégy fokkal. Perlistin, a sofőr szerint az esős évszak végén várható a malária, de addigra még idő van, hiszen a szúnyogok számára szükséges víz még nem áll rendelkezésre.

A déli órákban a hőmérséklet eléri a negyvenhét fokot árnyékban, a bádogtetők alatt pedig akár hatvan fokot is. Csádban a lakosság többsége gyalog közlekedik, napi negyven kilométeres távok megtétele sem ritka. A motoros közlekedés is jellemző, de még a motorokat is gyakran bérelik, és a fuvarok ára két-háromszáz csádi frank között mozog.

A gyaloglás az élet szerves része, és a nap végére, napnyugtakor, a porfelhők ellepik N'Djamena városát. Az emberek kendővel takarják el arcukat, hogy megvédjék magukat a por és a homok ellen.

A tudósítónk által megfigyelt beiktatási napon, a város már hajnalban porfelhőben úszott, és az emberek tömegesen indultak el a ceremónia helyszíne felé. A Kultúrák és Művészetek palotája felé haladva egyre több katonai ellenőrzőpontba ütköztek, ahol géppuskákkal felszerelt Toyota teherautók és terepszínű ruhás katonák őrizték az utakat.

A tudósítónk szerint a katonák nem voltak ellenségesek, nem lőttek, és a fényképezőgépét sem vették el, csupán a puskacsövekkel jelezték, hogy nem kívánatos a fényképezés. Ez a viselkedés a barátságosság jele lehet Nyugat-Afrikában.