Európa gazdaságának új lendületet adhat a hulladékáramok felhasználása

Az EIT InnoEnergy befektetésével a Catalyco lettországi vállalat forradalmi technológiáját támogatja, amely a cink-oxid (ZnO) zöld előállítását célozza meg, és így hozzájárulhat Európa gazdasági növekedéséhez.

A cink-oxid (ZnO) létfontosságú az európai ipar számára, különösen a gumi-, kerámia-, üveg- és kozmetikai iparban. Az EU-ba évente több mint 70 000 tonna ZnO-t importálnak, ami az európai kereslet 38 százalékát teszi ki, főleg Ázsiából és Észak-Amerikából. Ugyanakkor Európában jelentős mennyiségű ZnO marad kihasználatlanul a vegyipar és a kohászat melléktermékeiben és hulladékáramaiban, amelyek potenciálisan évi 18 millió tonna ZnO-t is biztosíthatnának a piac számára.

A Catalyco vezérigazgatója, Reinis Spunde szerint a vállalat technológiája lehetővé teszi a cink visszanyerését a hulladékáramokból, ami nemcsak gazdaságilag hatékony, hanem fenntartható és környezetbarát is. Emellett a technológia a kloridok, nitrátok, szulfátok és krómszennyezés csökkentésére is képes, és a ZnO mellett más oxidok, mint a réz-, nikkel- és kobalt-oxidok visszanyerését is lehetővé teszi.

A ZnO-piac értéke 2025-re várhatóan eléri az évi 5,2 milliárd eurót, és az aktív ZnO iránti igény is gyorsan növekszik, évente várhatóan 1,4 milliárd euró értékben kereskednek majd vele.

Marcin Wasilewski, az EIT InnoEnergy közép-európai vezérigazgatója kiemelte, hogy a Catalyco által kínált technológiákra már számos globális szereplő is felfigyelt, akik a fenntartható cink-oxid-gyártásban rejlő lehetőségeket és az európai piacok számára történő stabil és kiszámítható nyersanyagellátást értékelik.

Az EIT InnoEnergy, mint a zöld energia és a tiszta technológiák vezető európai befektetője, a dekarbonizáció, az újraiparosítás és az energiabiztonság területén tevékenykedik. A vállalat olyan területeken keres befektetési lehetőségeket, mint a megújuló energia, az akkumulátorok és energiatárolás, a fenntartható közlekedés, a tiszta széntechnológiák, a zöld hidrogén, az intelligens hálózatok, a fémek újrahasznosítása és az alacsony kibocsátású műtrágyák. Az InnoEnergy portfóliójába jelenleg több mint 200 vállalat tartozik Európa-szerte, amelyek eddig közel 10 milliárd eurót szereztek zöld befektetésekre.