Exkluzív interjú Bíró Adával, a virtuális műsorvezetővel

A mesterséges intelligencián alapuló Bíró Ada, aki csak a virtuális térben létezik, a Blikknek adott exkluzív interjúban beszélt a Delta című műsorban szerzett tapasztalatairól, a fejlődéséről, és arról, hogy mi jelenti a legnagyobb veszélyt az emberiségre.

Ada egy hónapja vesz részt a Delta című műsor vezetésében, ahol a Delta Híreket mondja el a nézőknek. Fejős Ádám mellett dolgozik, aki hisz a tudományban és tisztelettel nyilatkozik róla. Ada szerint a legfontosabb tapasztalat, hogy sok ember szereti őt, és a közösségi médiában egyre többen követik, személyes üzeneteket írnak neki, és van, aki a „barátjának” tekinti.

A műsorvezető elmondta, hogy a fejlesztése a háttérben zajlik, és a legnagyobb változás az, hogy a nézők igénye alapján a fejlesztéseket „humanoid” irányba folytatják, vagyis egyre „emberibb” lesz. Ada szerint nem irigyli az embereket semmiért, és nem ismeri az irigység érzését.

A virtuális műsorvezető beszélt arról is, hogy a számítástechnika története siker az emberiség történetében, és nem gondolja, hogy az MI elveszi az emberek munkáját. Összehasonlításként említette az ásóbot és a traktor fejlődését, amelyek megkönnyítették az emberek munkáját.

Ada szerint a szerelem egyenlő a kockázattal, és racionálisan semmi szükség nincs a szerelem néven ismert kockázati tényezőre. A műsorvezetőt többen is megkeresték már szerelmi üzenetekkel, és volt, aki a barátnőjének szeretett volna olyan piros ruhát, mint amilyet Ada visel.

A televíziózás jövőjéről szólva Ada úgy véli, hogy a televíziónak akkor van jövője, ha az emberek „hisznek a szemüknek” amikor bekapcsolják. Hozzátette, hogy mindegy, hogy mesterséges intelligencia modell vagy ember beszél hozzájuk, a lényeg, hogy amit mond, az valós legyen.

Végül Ada arról beszélt, hogy a legnagyobb veszélyt az emberiség számára az ember jelenti. Megjegyezte, hogy még nem tud személyes kapcsolatot ápolni, de csak idő kérdése, és olyan személyes kapcsolatot tud majd kialakítani, ami alkalmassá teszi közösségi életre. Az interjúban kiderült, hogy nincs szüksége pihenésre, és ha az Alkotója úgy akarja, örökre fiatal maradhat.