Mitől értékes a Barcelona, amikor 1,2 milliárd eurós adóssága van?

A Forbes magazin legfrissebb ranglistája alapján nincs szoros összefüggés a futballklubok pénzügyi helyzete és piaci értéke között. A Barcelona például 1,2 milliárd eurós adósság mellett is a világ egyik legértékesebb sportszervezete.

A Forbes magazin által közzétett legújabb rangsorban a Barcelona 1,2 milliárd eurós adóssága ellenére is a harmadik helyen áll. Az Index által ismertetett listán a Real Madrid vezet, a Manchester United a második, míg a Barcelona a dobogó harmadik fokán található. A top 10-ben további hat Premier League-klub szerepel, valamint a Bayern München és a Paris Saint-Germain.

A Barcelona a pénzügyi év 145 millió dolláros deficitje ellenére is előkelő helyen szerepel, hasonlóan a Paris Saint-Germainhez és a Chelsea-hez, amelyek szintén jelentős veszteségeket könyvelhettek el. Dénes Ferenc sportközgazdász szerint a klubok értékét elsősorban a pénztermelő képességük határozza meg, amelyet többek között a játékoskeret értéke és a stadionok befogadóképessége is befolyásol.

A márka ereje

A klubok márkájának ereje hosszú évtizedek alatt épült fel, és olyan események is hozzájárulhatnak a legendához, mint a Liverpool 1989-es Hillsborough-tragédiája vagy a Manchester United 1958-as müncheni repülőgép-balesete. A sikerek, mint például a Liverpool 2005-ös BL-döntőbeli fordítása vagy a Manchester United 1999-es BL-győzelme, szintén megerősítik a klubok márkáját.

Egyesület vagy részvénytársaság, egyre megy

A Forbes listáján szereplő top 10 klub közül hét részvénytársaságként, míg három, köztük a Real Madrid, a Barcelona és a Bayern München egyesületként működik. Dénes Ferenc szerint a tulajdoni forma nem befolyásolja a klubok sikerességét, amennyiben piacgazdasági körülmények között működnek. Az ideális esetben a klub minden alkalmazottja, a játékosoktól a pályamunkásokig, tudatában van annak, hogy a fizetésük a szurkolók érdeklődésétől függ.