Bálint gazda háromszor is megtalálta a szerelmet

Bálint György, aki 101 éves korában hunyt el, már tizenhat éves korában beleesett az első szerelembe, és élete során háromszor is házasságot kötött.

Az első szerelme egy német táncosnő, Gerda volt, akivel egy grófi birtokon tartott nyári gyakorlat alatt ismerkedett meg. A koncentrációs táborból való hazatérése után Bálint György felkutatta Bognár Annát, akit még 1941-ben ismert meg, és aki túlélte Auschwitzot. Az 1945 augusztusában megkötött házasságukból egy gyermek született, de a kapcsolat hamar megromlott, és elváltak. Másfél év különélés után azonban újra összeházasodtak, de ez a kapcsolat sem tartott sokáig, és Bálint gazda újra elköltözött a közös otthonból.

A százéves kertész című könyvében Bálint György így emlékezett vissza: „Ekkor már úgy éreztem, hogy ez tényleg nem megy. Újra elváltunk, közös lakásunkból elköltöztem. Megértéssel, békességgel fogadta a döntésemet. Otthagytam a lakást, bútort, mindent. Úgy éreztem, ha én döntök így, akkor az a minimum, hogy őt anyagilag ne érje kár”.

1972-ben Bálint György második feleségül vette Mészáros Edit filmvágót, akivel harmincöt éven át éltek együtt, de közös gyermekük nem született. „Szelíd természetű asszony volt, alkalmazkodott hozzám, minden kívánságomnak eleget tett” – mondta Editről, aki Alzheimer-kórban hunyt el.

79 éves korában ismét szerelembe esett, és eljegyezte Récsey Antóniát. „Antónia kiváló asszony, minden szempontból bearanyozta alkonyati éveimet” – írta harmadik feleségéről a könyvében. Bálint György szerint az őszinte szeretet volt az, ami házasságait, szakmai és magánéleti kapcsolatait, barátságait működőképessé tette.