A kék Fidesz vádja az új Fidesz ellen

„Magyar Péter mintha célpontot tévesztett volna. Szerinte Gyurcsány Ferenc felelős az Orbán-rendszerért. Ennek a torz világképnek az eredménye, hogy összefogna kormányon a Fidesszel” – fogalmazott a DK-közeli Nyugati Fény egyik hirdetésében. A Demokratikus Koalíció az elmúlt hetekben össztüzet zúdított Magyar Péterre, aki szerintük nem igazi ellenzéki, hanem egy vérjobbos politikus, aki még a Fidesszel is koalíciót kötne.

A DK kampányfőnöke, Molnár Csaba április közepe és május közepe között közel hétmillió forintot költött Magyar Péter hiteltelenítésére Facebook-posztokban, ami több, mint amennyit más ellenzéki jelöltek, például Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávid költöttek saját kampányukra ebben az időszakban. Molnár posztjaiban Magyar Pétert az új Fidesznek, sőt, neonácinak is beállította, és azzal vádolta, hogy a Fidesz lejárató kampányainak kifejezéseit használja.

Magyar Péter népszerűsége azonban jelentős, a Závecz Research szerint a Tisza Párt 1,5 millió támogatóval rendelkezhet, ami meghaladja a DK támogatottságát. A DK és a Fidesz közötti összefogás vádját mindkét oldal a másikra hárítja, a DK szerint Magyar Péter a jobboldali, konzervatív politikus, aki összefogna a Fidesszel, míg Magyar Péter a DK-t nevezte kék Fidesznek.

A DK és Magyar Péter közötti konfliktus a közmédiában tervezett EP-listavezetői vita körül is kiéleződött. Magyar Péter követelte az élő vitát, míg a DK az RTL-en vagy a Partizánon szerette volna azt megrendezni. A közmédia végül jelezte, hogy lesz választási vita, amelyre Magyar Péter is meghívást kapott.

A Tisza Párt jelentős befolyást szerezhet a fővárosi politikában, különösen, ha a Fidesz által visszaállított listás választási rendszer miatt a Karácsony Gergely főpolgármester mögött álló ellenzéki többség megbomlik. Magyar Péter és a Tisza Párt a június 9-i választások után mérleg nyelvévé válhatnak a Fővárosi Közgyűlésben.

A DK és a Momentum is kritizálja Magyar Pétert, de a DK teszi ezt intenzívebben. Donáth Anna, a Momentum elnöke szerint Magyar Péter retorikája és arroganciája ellentétes a liberális világképpel. A közmédiában tervezett vita kapcsán Donáth azt mondta, hogy Magyar Péternek részt kell vennie a vitákon, mert tartozik ezzel a választóknak.