Európai egészségügyi adattér: Új lehetőségek a magyar betegek számára

Az Európai Bizottság által elfogadott új szabályozás értelmében hamarosan egy olyan európai egészségügyi adattér jön létre, amelyből a magyar betegek is profitálhatnak, és amely a betegközpontúságot, valamint a digitális adatok széleskörű elérhetőségét helyezi előtérbe.

Az Európai Bizottság egy hónapja, míg az Európai Parlament április 24-én fogadta el az európai egészségügyi adattérrel kapcsolatos szabályozást, amelynek célja a betegközpontúság és a digitálisan elérhető adatok számának növelése, jelentette be Bidló Judit, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára egy egészségügyi konferencián. A szabályozás értelmében az állampolgárok teljes körű ellenőrzést kapnak az adataik felett, hogy Európa-szerte jobb egészségügyi ellátást kapjanak.

A másodlagos adathasznosításra is kitér a szabályozás, amely az adatok egészségügyi kutatásban és közegészségügyi célú felhasználását szigorú feltételekhez köti. Bidló Judit kiemelte, hogy az európai egészségügyi adattérhez csatlakozó országok kötelesek lesznek biztosítani az adatokat az Európai Unió számára. Az adatok elektronikus formában történő biztosítása magában foglalja az e-recept rendszert, a képalkotó és laboreredményeket, valamint a kórházi zárójelentéseket is.

A helyettes államtitkár szerint a rendszer "aranybánya" lesz, mivel a bőséges adatok lehetővé teszik a személyre szabott ellátást, jobb diagnózisokat és a felesleges kettős vizsgálatok megszüntetését. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a rendszer kockázataira is, mint például a versenyelőny elvesztésére, és arra, hogy a gyógyszerek ártárgyalásai során nyilvánosságra kerülő költségadatok növelhetik a kiszolgáltatottságot.

A digitális egészségügyi információk terén Magyarországon a lakosság többsége az online világban tájékozódik, mondta Laczkó Krisztián, a Szinapszis Piackutató menedzsere. A reprezentatív kutatás szerint a magyarok naponta átlagosan több mint három órát töltenek internetezéssel, és az egészségügyi portálok, valamint a Google a leggyakrabban használt keresési források. A Szinapszis adatai szerint havonta 2,6 millióan használják az egészségportálokat, ami jellemzően 11,4 millió látogatást generál havonta.

A tüdőrák terén Magyarországon javuló tendenciát figyelhetünk meg, Gálffy Gabriella, a Református Pulmonológiai Centrum főigazgatója szerint a tüdőrákos betegek száma csökkent. Az immunonkológia megjelenése óta a betegek túlélési esélyei is javultak, különösen az adenokarcinómás és a laphámsejtes karcinóma esetében.