Amerika régóta várt szuperfegyvere: a B–21 Raider

Az Amerikai Légierő (USAF) bejelentette, hogy a B–21 Raider lopakodó bombázó tesztrepüléseit végzi, és a tervek szerint a 2020-as évek közepétől kezdődően állítják hadrendbe a következő generációs platformot.

Az USAF szerint a B–21-es 2022 decemberi hivatalos bemutatása óta repülési tesztjei zajlanak az Edwards Légibázison. A típus fokozatosan váltja majd fel a jelenleg szolgálatban lévő B–1B Lancer és B–2 Spirit bombázókat.

A célja ennek a nagy hatótávolságú, lopakodó platformnak, hogy képes legyen áthatolni az ellenséges légvédelmi hálózatokon, és csapásokat mérni. Az USAF minimális gyártási célja legalább 100 repülőgép, amelyeket a Northrop Grumman fog előállítani.

Andrew Hunter, a légierő beszerzéseiért felelős helyettes államtitkár a Szenátus Fegyveres Szolgálatok Bizottsága előtt tett meghallgatásán kiemelte, hogy a B–21 repülési tesztjei az USAF szerint tartják a határidőket, és a program jól halad.

A tesztrepülőgépek ugyanazon a gyártósoron készülnek, és ugyanazt a személyzetet és szerszámokat használják, amelyeket a sorozatgyártásban is használni fognak.

Az USAF továbbá közölte, hogy a B–21-es szolgálatba állításakor a dél-dakotai Ellsworth légibázis lesz az első B–21-es fő üzemeltetési központ és a hivatalos kiképzőegység helye. A Missouri állambeli Whiteman légibázis és a texasi Dyess légibázis is preferált helyszínek lesznek.