Évtizedek óta nem látott jelenség közelít Anglia egyik legnagyobb városa felé

Május közepén vált biztossá, hogy az Aston Villa az élvonalbeli angol labdarúgó-bajnokság (Premier League) idei szezonjában az első négyben végez, így ősszel részt vesz a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben, amire a birminghami csapatnál 42 éve nem volt példa.

Az Aston Villa legutóbb az 1982–1983-as idényben szerepelt a legjobbak között, akkor a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK) címvédőként a negyeddöntőben esett ki a Juventusszal szemben. A Bajnokok Ligájában még soha nem játszottak, de a közelgő szezonban debütálnak majd ebben a rangos kupasorozatban. A csapat ünneplését a következő poszttal örökítették meg: "THIS MOMENT."

A klub 1992-ben az új bajnokság, a Premier League alapító tagja volt, és az első szezonban ezüstérmet szerzett. Az évek során változó teljesítményt nyújtottak, Martin O'Neill vezetésével az élmezőny mögött helyezkedtek el, de az északír edző távozása után a csapat teljesítménye romlani kezdett, és a 2015–2016-os szezonban kiesett a Premier League-ből. Három évadot töltöttek a Championshipben, majd a 2018–2019-es szezon végén sikerült visszajutniuk az élvonalba. A következő évadban ismét csak egy ponttal kerülték el a kiesést.

Steven Gerrard menesztése után Unai Emery vette át a csapat irányítását, és a spanyol edzővel a csapat teljesítménye jelentősen javult. Emery háromszor nyerte meg a Sevillával, egyszer a Villarreallal az Európa-ligát, és az Arsenallal is eljutott az El-döntőjébe. A csapat a mostani szezonban a negyedik helyen végzett, ami BL-szereplést jelent számukra.

Emery munkamániás hozzáállása és a csapat fejlődése iránti elkötelezettsége a játékosok körében is nagy tiszteletnek örvend. A csapatkapitány, John McGinn szerint Emery sok hitet adott a csapatnak, és olyan dolgokra tanította meg őket, amelyekre korábban nem gondoltak volna. Az Aston Villa okosan építkezett, tehetséges játékosokat igazolt, mint Pau Torres vagy Moussa Diaby, és tapasztalt játékosokat, mint Youri Tielemens, ingyen szerződtettek. Nehéz megjósolni, hogyan bírják majd a sorozatterhelést a következő szezonban, de jelenleg mindenki a júniusi BL-döntőre koncentrál.

A DÖNTŐBEN
Június 1., 21.00, London: Borussia Dortmund–Real Madrid

A Girona csapata is hasonló történelmi pillanatokat él meg, hiszen 685 nappal a legutóbbi másodosztályú mérkőzése után, 2024. május negyedikén a hazai pályán 4–2-re legyőzte az FC Barcelonát, ezzel története során először kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába. A városban valósággal kitört a futballáz, és a klub szeretné megerősíteni a keretet a következő szezonra. A Girona a Manchester Cityt is birtokló City Football Group 44,3 százalékos tulajdonrészt vásárolt a klubban, ami jelentőséget nyert a BL-be jutással. A Girona vezetőedzője, Míchel Sánchez szerint a játékosok sokkal többet értek el, mint amiről álmodtak, és már a bajnoki cím megszerzéséről álmodoznak. A Girona a következő szezonban a Bajnokok Ligájában szeretne megmutatkozni, ehhez azonban még némi papírmunkára van szükség, mivel az UEFA szabályai tiltják, hogy két olyan klub, amelynek ugyanaz a többségi tulajdonosa van, elinduljon ugyanabban a versenysorozatban. Az UEFA felszólította a City Football Groupot, hogy adják el a gironai testvérklub egy részét, ellenkező esetben a spanyol klub átkerülhet az Európa-ligába. A magyar–grúz kettős állampolgárságú, korosztályos magyar válogatott Jakobisvili Antal is a Girona tartalékaiban található, és reménykedik a több játéklehetőségben a következő szezonokban.