A főzőiskola visszatér: a pirított rizs, ami nem igényel receptet

A pirított rizs évek óta megmentője sok nehéz hétköznapnak, egy olyan étel, amelynek sem fogyasztói, sem elkészítői szempontból nincsenek rossz tulajdonságai. Maradékfeldolgozó, variálható, és egy recept, amihez valójában nem is kell recept.

A pirított rizs tökéletesen egyensúlyoz fehérjét, szénhidrátot és zöldségeket, és akár mindenmentesen, akár vegánul is elkészíthető. Az elkészítéshez nem szükségesek különleges alapanyagok, egy kis szójaszószon kívül, de a végeredmény mégis gazdag és változatos lehet, ha rendelkezésre állnak különféle hozzávalók, mint például rák, osztrigaszósz, gochujang, szezámolaj, magvak vagy zöldek.

A főzőiskola sorozatban bemutatott módszer lényege, hogy a wok, vagy egy nagy és nehéz serpenyő, rendkívül forró legyen, és minden alapanyagot előre fel kell készíteni, felvágni, összetörni, majd kistányérokba rendezni, hogy gyorsan hozzáadhassuk őket a forró edényhez, ahol állandó keverés mellett kell őket pirítani.

A pirított rizs elkészítéséhez szükséges egy nagy adag főtt rizs, ami lehet barna vagy fehér, a legjobb, ha már kihűlt vagy másnapos. A húsfélék közül választhatunk maradék sült húst, csirkét vagy akár nyers húst is, de a nyers tofut is érdemes először megpirítani. A zöldségek tekintetében nagy szabadságunk van, csak arra kell figyelni, hogy a legkeményebb zöldségeket tegyük a wokba először.

Az extra ízesítők között szerepelhet világos szójaszósz, osztrigaszósz, szezámolaj, tamarindpaszta vagy gochujang, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnénk elérni. A tojást külön kell megpirítani a wokban, hogy ne tegye nyálkássá a rizst, és vagy a végén keverjük hozzá, vagy a pirított rizs elkészülte után külön területen sütjük meg a wokban.

A pirított rizs elkészítéséhez ajánlott alaprecept a következő:

Alapanyagok (kb. 4 adaghoz):

  • 4 bögrényi főtt, kihűlt rizs (kb. 400 gramm)
  • 4 evőkanál ét- vagy repceolaj
  • egy nagy szál sárgarépa
  • kb. 150 gramm káposzta
  • egy db paprika
  • egy csokor újhagyma fehér részei
  • 400 gramm tofu
  • két evőkanál világos szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy kiskanál friss, reszelt gyömbér
  • egy csokor újhagyma zöldje
  • 4 tojás
  • a tetejére magok

A Telex Főzőiskola sorozatában bemutatott receptek kezdők számára is könnyen követhetőek, lépésről lépésre vezetnek végig az elkészítés folyamatán.

A koreai konyha egyéb különlegességei is megérdemlik a figyelmet, mint például a naengmyeon, egy hagyományos tésztaétel, amely Richard Armitage brit színész egyik nagy kedvencévé vált. A naengmyeon vékony, inkább rágós, mint puha tésztából készül, amelyet hajdinából és burgonya- vagy édesburgonya-keményítőből állítanak elő. A tészta alapját marhahúsleves, pirított szezámmag, uborka és főtt tojás teszi teljessé, melyet szójaszósszal, cukorral, mustárral és/vagy ecettel ízesítenek. Az ecetes retekhez használt daikon retket fehér ecettel, cukorral, sóval és csili porral pácolják, majd behűtik, hogy a naengmyeonhoz hasonlóan frissítő fogást kapjunk.