A növények fénye előre jelzi, ha közeleg a természeti csapás

Az űrből megfelelő technikával gyorsan láthatóvá válik, ahogy a kiszáradó talaj miatt egy sajátos hullámhosszon elsötétednek az érintett területek.

A klímaváltozás hatására megjelentek a villámaszályok, amelyek a szél és hőség által felgyorsított párolgás miatt hetek alatt kiszáradt földet eredményeznek, és jelentős károkat okoznak a mezőgazdaságban. Ezeket a jelenségeket nehéz előrejelezni vagy időben észlelni.

A NASA JPL rakétatudományi részleg munkatársai által publikált tanulmány szerint a növények által kibocsátott fény változása segíthet a közeledő aszályok észlelésében. A növények fotoszintézis során kibocsátott indukált fluoreszcens fénye, amely a visszavert fény kevesebb mint 2 százalékát teszi ki, műholdak segítségével követhető.

Az OCO-2 műhold 2014 óta méri ezt a fényt, és a Soil Moisture Active Passive (SMAP) műhold adataival összevetve kimutatták, hogy a növények fényének halványodása 6-12 héttel előre jelezheti a szárazság terjedését.

A növények mikrohullámú kibocsátásának erőssége a meleg, száraz időben még jó, de a talajnedvesség csökkenésével a fényük elsötétedik, ami korai vészjelzés lehet a villámaszályok esetében, így több hetet adhat a földművelőknek az aszály okozta károk megelőzésére. Nicholas Parazoo, a JPL munkatársa és a tanulmány szerzője szerint a növényi fluoreszcencia megbízható korai vészjelzésnek tűnik.