A munkavállalók ingázási szokásai és preferenciái

A magyar álláskeresők számára kiemelten fontos a munkahely lokációja, és a többség a lakóhelyükhöz közeli állásokat részesíti előnyben. A Profession.hu kutatása szerint a munkavállalók 90 százaléka hely alapján szűri a hirdetéseket, és sokan elutasítanak egy álláslehetőséget, ha az túl sok utazással járna.

A Profession.hu által végzett elemzés rávilágított arra, hogy a magyar munkavállalók számára a munkahelyek földrajzi elhelyezkedése prioritást élvez. A kutatásból kiderül, hogy a válaszadók 90 százaléka hely alapján válogat a munkalehetőségek között, és a lakóhelyükhöz közel eső állásokat részesítik előnyben, mivel így jelentős időt takaríthatnak meg az ingázással.

A magyarországi munkavállalók többsége nem hagyja el a lakóhelyét a munkája miatt, kétharmaduk ugyanazon a településen dolgozik, ahol él. Azonban a fizikai munkát végzők esetében magasabb az ingázók aránya, különösen a gyártás és vendéglátás területén.

A kisebb településeken élők gyakran utaznak távolabbi munkahelyekre, 77 százalékuk rendszeresen ingázik, míg a nagyvárosokban élők közül kevesebben kényszerülnek erre. Például Budapestre a vidéki munkavállalók 27 százaléka jár be dolgozni, míg a fővárosiaknak csak 2 százaléka dolgozik más településen.

A Profession.hu kutatása szerint a munkavállalók 64 százaléka már találkozott olyan álláslehetőséggel, amelyet az ingázással járó nehézségek miatt nem pályázott meg. A fiatalabb, 18-29 éves korosztály körében ez az arány még magasabb.

Az ingázással töltött idő és a közlekedési módok tekintetében változatos a kép: minden második munkavállaló napi fél órán belül eljut a munkahelyére, 27 százalékuknak ennél több időre van szüksége, és 18 százalékuk akár két órát vagy annál is többet is utazik naponta. A tömegközlekedést és a saját autót egyaránt 40 százalék használja, míg a biciklivel közlekedők aránya 17 százalék, és 7 százalék gyalogosan éri el a munkahelyét.

Az autóval ingázók közül 58 százalék egyedül utazik, 25 százalék családtaggal, 15 százalék kollégával, és 7 százalék ismerőssel osztja meg az utat. A munkavállalók elégedettsége a közlekedési eszközökkel az elmúlt években nőtt, 88 százalékuk elégedett a jelenlegi helyzettel. A munkáltatók is hozzájárulnak ehhez, például benzintámogatást vagy bérlettámogatást nyújtanak a munkavállalóknak.