Az online csalások és a védekezési szokások Magyarországon

A magyar internetezők több mint fele, 57 százaléka már áldozatul esett valamilyen online csalásnak, adathalászatnak, hackelésnek vagy vírustámadásnak.

A Sicontact Kft. által végzett kutatás szerint, amely a 18 év feletti online vásárlók körében készült, a megkérdezettek 68 százaléka használ vírusirtó programot, míg közel egyharmaduk nem érzi szükségesnek a védelmi szoftverek használatát, mert úgy vélik, képesek felismerni a gyanús tartalmakat. Ennek ellenére a magyar internetezők több mint fele tapasztalt már káros támadásokat, például kéretlen felugró ablakokat, eszközeik lassulását, vagy akár anyagi kárt is okozó bankkártyaadat-lopást.

A fiatalabb korosztály, 18-29 év közöttiek, kevésbé tartják valószínűnek, hogy vírustámadás érheti őket, ám még ebben a csoportban is majdnem minden második válaszadó (48 százalék) számolt be már valamilyen online támadásról. Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértője szerint a kártékony kódok hatalmas száma és folyamatos fejlődése miatt nehéz feladat a felismerésük, az AV Test labor adatai szerint jelenleg 1,3 milliárd egyedi kártékony kód létezik a világon.

A védelmi megoldások használata terén a laptopok védelme vezet (71%), az asztali számítógépek (48%) és a telefonok (44%) következnek. Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint az androidos készülékek védelem nélkül különösen nagy kockázatnak vannak kitéve. A tablet és okostévé védelme még ritkább, pedig ezek az eszközök is támadások célpontjai lehetnek.

A válaszadók szerint a fizetős védelmi programok előnyei között szerepel a több funkció és a megbízhatóság, amelyek nagyobb eséllyel szűrik ki a kártevőket. Néhányan (17%) azért nem használnak ilyen programot, mert nem érzik magukat elég tájékozottnak az informatikai tudásukat tekintve. Egyesek hajlandóak lennének fizetni a vírusirtóért, ha ezzel szakértői segítséget is kapnának.

A fizetős programok egy másik előnye, hogy a felhasználók szerint nem adják el az internethasználati adataikat külső partnereknek. A választásnál fontos szempontok még, hogy a program ne lassítsa az eszközt, egyszerűen telepíthető legyen, és ritkán adjon téves riasztást.