A magyar rendőrség elektromos járművei: adomány a BYD-tól

A magyar rendőrség flottájába két BYD Atto 3-as villanyautó érkezett adományként, melyeket a Teve utcai székházánál fotózott le a Totalcar. A középkategóriás crossoverek hivatalos hatótávja körülbelül 410 kilométer egy feltöltéssel, és 160 km/óra a maximális sebességük.

A rendőrség a Totalcar és a hvg.hu érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy a járműveket napi szintű tapasztalatok szerzésére használják majd, elsősorban nem a konkrét márkatípus, hanem az elektromos technológia tesztelése céljából. A rendőrség nyitott arra, hogy a jövőben olyan szolgálati területeken is elektromos járműveket használjanak, ahol az emisszió csökkentése jelentős szempont lehet.

A rendőrség korábban több különböző gyártó elektromos autóit is kipróbálta, és az adományozók ajánlatai alapján további hasonló technológiájú gépjárművek is érkezhetnek a jövőben.

A BYD Atto 3-as modellek akár 60,5 kWh-s akkumulátorcsomaggal is rendelhetők, amelyeket egy 204 lóerős villanymotor hajt, és az autók 7,3 másodperc alatt gyorsulnak fel nulláról 100 km/órára.

A BYD, amely globális terjeszkedésben van és gyárat épít Szegeden, kínai gyártmányú elektromos autóit a hvg.hu is tesztelte néhány hónapja. A cég több mutató szerint már a világ legnagyobb e-autó-gyártója, ugyanakkor az európai piacra való betöréssel még akadnak gondjai, a Vezess.hu friss összefoglalója szerint Németországban például 2024 áprilisában mindössze 183 autót tudtak eladni, márciusban pedig 160-at.